Goran Bregović prvi put u javnosti sa naslednicama: Za njih je ovo veliki dan

Goran Bregović prvi put u javnosti sa naslednicama: Za njih je ovo veliki dan

Autor: | 17/03/2015

0


Naš proslavljeni muzičar i kompozitor Goran Bregović nije mogao da sakrije suze kada mu je u Ambasadi Francuske u Beogradu dodeljen „Orden umetnosti i književnosti“ u rangu viteza. Na svečanoj ceremoniji u Ambasadi Francuske u Beogradu, kojoj su prisustvovali njegovi prijatelji i poslovni saradnici, kao i kćerke Ema, Luna i Una, ovo značajno priznanje u ime ministra za kulturu i komunikacije, uručila mu je ambasadorka Kristin Moro. Ona je tom prilikom održala inspirativni govor o našem umetniku i naznačila sve ključne momente u njegovoj karijeri, od osnivanja „Bijelog dugmeta“, preko saradnje sa Emirom Kusturicom, do velikog uspeha sa „Orkestrom za svadbe i sahrane“. Njene pohvale rasplakale su prvo Bregovićevu najstariju kćerku, četrnaestogodišnju Emu, a potom je i sam kompozitor pustio suze radosnice.
- Moram prvo da kažem da je moja supruga Dženana muslimanka, a da sam ja hrišćanin. Nama se Francuska učinila kao pravi dom za nas, jer su tamo verske tolerancije na najvišem nivou. U Parizu imamo kuću i tamo smo se uvek sigurno osećali. Veoma sam ponosan što sam dobio ovaj orden od tako velike kulturne sredine kao što je Francuska. Kao umetnik i muzičar pripadam jednoj maloj kulturi i sredini spram Francuske. Zato je zaista velika stvar kada tako značajna kultura odlikuje nekoga kao što sam ja - rekao je Bregović, istakavši da je prelomni trenutak u njegovoj karijeri bio upravo odlazak u tu veliku evropsku zemlju.
- Kada sam 1991. godine sa porodicom bio prinuđen da izbegnem iz Jugoslavije, imao sam veliku sreću da sam otišao u Francusku. Jer u to vreme, kao Jugosloven i izbeglica, bilo gde drugde mogao si da budeš ili lopov ili fizički radnik, a samo u Francuskoj sam mogao da budem umetnik. Oni imaju dugu tradiciju da prihvataju umetnike sa svih strana, od ruskih i skandinavskih pisaca do španskih slikara, političara u bekstvu od Irana do Afrike. To je zemlja koja je uvek imala srce za nekoga ko beži. A ja sam imao sreću da sam otišao tamo i u toj velikoj francuskoj kući i sam sam napravio svoju kuću. Mislim da je najlepše što mi se desilo to što sam morao dva puta u životu da počinjem iz početka. Nažalost, razlog tome bio je rat. Ali, prilika da ponovo krenem iznova nešto je najvažnije i najbolje što mi se dogodilo - tvrdi proslavljeni kompozitor.


Koliko mu ovo priznanje znači Goran je potvrdio i time što je poveo svoje kćerke koje su prvi put imale priliku da prisustvuju jednom značajnom trenutku za njihovog oca. Naglašava da njegove tri devojčice odrastaju u Francuskoj i nisu svesne očeve popularnosti, niti su do sada imale priliku da se uvere koliko je njegov rad značajan.
- U sali je bilo mnogo dragih lica koja sam sretao svih ovih godina u karijeri, mnogo saradnika, prijatelja, kao i moje kćerke, i verujem da svima njima pomalo pripada ovaj orden. Uživam u ovom trenutku, a suzu sam pustio zato što se moja najstarija kćerka rasplakala, tako da nisam mogao da se suzdržim. Da budem iskren, moje kćerke odrastaju u Francuskoj i ne znaju tačno šta tata radi. Ovo je bila prva prilika da prisustvuju nekom mom javnom nastupu i za njih je ovo bilo najveće uzbuđenje - bio je iskren proslavljeni muzičar, koji je otkrio da njegove mezimice pohađaju muzičku školu, ali da on nije inicijator toga.
- Ne znam da li će me neka od kćerki naslediti, a mislim da je još rano pričati o tome. One su još male, iako možda ne izgledaju tako, ali najstarija ima tek četrnaest godina. Ona pohađa likovnu školu, ali kao i druge dve, ide i u muzičku i na balet. Majka ih tera da se školuju u tim oblastima, dok ja ne utičem na to - objasnio je Bregović.
Uspešni muzičar ove godine trebalo bi da održi koncert i u Beogradu, i iako je već četiri decenije na muzičkoj sceni, i dalje ima nove ideje.
- S godinama, ako ste primetili, svi teže radimo. To je zato što vam se ukus razvija, a talenat ostaje isti. Talenat sa kojim ste se rodili ostaje, a ukus postaje sve boljii. Radim, jer je to moje zanimanje. Nisam u životu ništa drugo radio. Ja sam kao moja majka, ali između toga da li ste vredni ili ludi mala je razlika. Međutim, kada sam već izbegao da predajem filozofiju u školi, što sam radio godinu dana, ustajao svako jutro i odlazio na posao, onda mi ne ostaje ništa drugo nego da pronalazim inspiraciju - zaključuje Bregović.

Piše: Ivana Nikolić; Life Content

Foto: Boško Karanović; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin