Da li su nam zaista potrebna tri obroka dnevno?

Da li su nam zaista potrebna tri obroka dnevno?

Autor: | 29/03/2015

0

Jeste li znali da Evropljani imaju raspored koji čine tri obroka tek od srednjeg veka? Nutricionista objašnjava koliko je ovaj broj obroka zaista potreban.

Jesti za doručak, ručak i večeru može biti štetno za vaše zdravlje.

Nema dokaza da tri obroka dnevno zadovoljavaju potrebe organizma za energijom. Uživanje u doručku, ručku i večeri rutinski i bez stvarne gladi moglo bi da vam nanesu štetu, tvrde stručnjaci.

ŠTA KAŽU STRUČNjACI

Istoričarka i autorka knjige Three Squares: The Invention of the American Meal, Abigejl Kerol tvrdi da ne postoje dokazi koji idu u prilog stavu da su nam potrebna tri obroka kako bismo zadovoljili dnevne potrebe za energijom, a post i preskakanje obroka mogu biti zdraviji za naš organizam, piše Daily Mail.
Kerol tvrdi da se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu uglavnom zbog marketinga koji plasiraju firme koje proizvode žitarice za doručak.

KADA JE SVE POČELO?

U svojoj novoj knjizi, ona ističe kako je nutricionistička dogma od tri obroka dnevno posledica kolonizacije Amerike.
Nijedno društvo u istoriji, a posebno u praistoriji, nije imalo takav raspored. Evropljani se drže tri obroka tek od srednjeg veka. Nastavili su si nakon što su došli u Ameriku, a sve koji se nisu držali rutine smatrali su divljacima, iako su Indijanci imali prehrambene navike sasvim dobro prilagođene klimi i uslovima života na tom kontinentu.

Istraživanje koje je sprovedeno 2014. na Univerzitetu u Batu dokazalo je da doručak ni na koji način ne povećava potrošnju kalorija tokom dana. Oni koju su doručkovali sagoreli su više kalorija, ali su ih više i pojeli tako da je potrošnja ista.

OSTALA ISTRAŽIVANjA

Slično istraživanje sprovedeno je i na Univerzitetu u Alabami, a pokazalo je da doručak ili preskakanje tog obroka ne stvara nikakvu razliku kod osoba koje žele da izgube neželjene kilograme.
Bilo da osoba jede tri velika obroka, ili šest manjih, to neće napraviti razliku u konačnom unosu kalorija, pokazalo je i istraživanje iz 2010. objavljeno u listu British journal of Nutrition.
Gladovanje dva do četiri dana svakih šest mesec telo uvodi u režim preživljavanja, koristeći zalihe masti i šećera i na taj način podstiče organizam da topi suvišne kilograme, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Univerziteta u Kaliforniji.

Na taj način se jača imuni sistem, stvara se bolja zaštita od infekcije i bolesti, tvrde stručnjaci.

Izvor: menshealth.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti