Blagodetna svojstva resveratrola

Blagodetna svojstva resveratrola

Autor: | 15/04/2015

0

Upravo ovih dana smo svedoci alarmantnih objava Svetske zdravstvene organizacije da su kardiovaskularna obolenja među vodećim zdravstvenim rizicima sa smrtnim ishodom, a kod žena ispred smrtnosti uzrokovane kancerom. Stoga je i razumljivo da se nauka sa posebnom pažnjom posvećuje proučavanju aktivnih materija koje imaju dejstvo očuvanja zdravlja srčanog mišića i vaskularnog sistema.

U sklopu ovih istraživanja, poslednjih nekoliko godina, izuzetna pažnja se posvetila prirodnom polifenolu resveratrol.
Svi smo mnogo puta čuli ili pročitali da je francuska ishrana obilna zasićenim mastima a da je, s druge strane, pojava bolesti srca i krvnih sudova kod Francuza znatno manja u odnosu na ostale evropske narode ili recimo, u odnosu na Ameriku.
1990. godine je prvi put javno objavljen članak u kom se ističe važnost konzumiranja crnog vina u mediteranskoj ishrani, naročito francuskoj. Nakon toga su mnogi naučnici krenuli da istražuju sastojke namirnica mediteranske ishrane i tako je otkriven resveratrol.

Resveratrol je sastojak crnog grožđa, nalazi se u njegovoj koži i štiti ga od pojave plesni ( mada se može naći i u drugim bobičastim plodovima, šljivama, kakau ili kikirikiju ). Resveratrol nalazi u 72 biljne vrste, koren biljke japanski troskot (Polygonum cuspidatum) do danas je najbogatiji otkriveni izvor resveratrola. Pripada grupi medicinskih biljaka i poreklom je sa Dalekog istoka.

To je prirodni antioksidans koji u organizmu deluje tako sto utiče na smanjenje agregacije trombocita i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, a to je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Resveratrol se ubraja u jake antioksidanse, a ima celi niz blagotvornih uticaja na zdravlje: sprečava slabost srčanog mišića, usporava zgrušavanje krvi, sprečava nastajanje naslaga na mozgu i krvnim sudovima.

Iako se znalo da resveratrol ima blagotvorno dejstvo na zdravlje srca, to su potvrdile i mnogobrojne studije u kojima su učestvovale osobe s povećanim faktorima rizika za nastajanje kardiovaskularnih obolenja (npr osobe sa dijabetičnim sindromom, povećanom telesnom težinom ili visokim vrednostima holesterola I triglicerida).
Pokazano je da resveratrol značajno snižava stepen rizika od nastajanja zapaljenja i aterosleroze i time smanjuje rizik od nastanka kardiovaskalurnih oboljenja.
To ukazuje na činjenicu da dodaci ishrani na bazi resveratrola imaju značajnu ulogu u prevenciji očuvanja zdravlja kardiovaskularnog sistema!
Ispitivanja su takođe ukazala i na to, da na iskorišćenost resveratrola od strane organizma utiče njegova bioraspoloživost s obzirom na njegovo brzo izlučivanje iz organizma.

Najnovije studije pokazale su značajnu ulogu resveratrola kod pacijenata sa metaboličkim sindromom, predijabetesom i dijbetesom. Resveratrol povećava intracelularni transport glukoze čime popravlja senzibilnost na insulin kod osoba sa insulinskom rezistencijom.

Lista primera koji i naučno potvrđuju blagotvorno dejstvo resveratrola na zdravlje kardiovaskularnog sistema, nije ni blizu konačna.
Ukoliko spadate u jednu od rizičnih grupa (povišena telesna težina, metabolički sindrom, predijabetes, dijabetes tip2) i odlučili ste da učinite nešto više za vaše zdravlje i zaštitu kardiovaskularnog sistema, pored pravilne ishrane i promene životnih navika svakako uzmite u obzir i upotrebu resveratrola!

Izvor: kodren.com

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti