Nastanak i prevencija strija

Nastanak i prevencija strija

Autor: | 18/04/2015

0

Strije su linearni ožiljci u dermisu koji nastaju usled naglog rastezanja kože preko oslabljenog vezivnog tkiva.

Češće se javljaju kod žena, ali ni muškarci nisu pošteđeni. Smatra se da čak 90% žena u trudnoći razvije strije (tzv. Striae gravidarum) koje se najčešće pojavljuju krajem drugog trimestra. Strije su veoma česte u pubertetu kada se zbog hormonskih promena manifestuju kod oko 70% devojčica i oko 40% dečaka.

Koji su uzroci nastanka?

Strije nastaju na mestima gde se koža najviše rasteže (Striae distensae). Strije uzrokovane kortikosteroidima najčešće nastaju u fiziološkim stanjima kao što su pubertet i trudnoća i patološkim npr. Kušingov sindrom kada je povišen nivo ovih hormona. Glukokortikoidi mogu izazvati strije i nakon dugotrajne lokalne primene u lečenju brojnih dermatoloških stanja. Posebnu pažnju treba posvetiti nanošenju preparata sa kortikosteroidima na regione sa velikim koeficijentom absorpcije kao što su: čelo, subaurikularni predeo, skrotum, aksile, kapilicijum I genitokruralni region. Bodibilderi su takođe izloženi riziku od nastanka strija što zbog istezanja kože što zbog suplementacije steroidima u ishrani.

Kako ih lečiti?

Trenutno ne postoji tretman koji dosledno poboljšava izgled strija i koji je bezbedan za sve tipove kože. Studije u kojima je korišćen topikalni tretinoin pokazale su neka poboljšanja, ali je njegova efikasnost bila ograničena samo na mlade, aktivne strije. Tretman prilikom kojeg se kombinuje abrazija kvarcnim peskom i 15% trihloracetična kiselina ili Džesnerov rastvor pokazao se kao efikasan za tretiranje svih vrsta strija. Međutim, pozitivan rezultat zavisi od toga da li se pacijent strogo pridržava instrukcija za negu nakon tretmana. Tipovi lasera koji se koriste za tretman strija su 1064 nm srednje infracrveni laser i 2940 nm Er:YAG frakcionisani laser kao i 10 600 nm frakcionisani CO2 laser. Rezultati laserskih tretmana pokazali su povećano stvaranje kolagena i elastina što dovodi do smanjenja dijametra i poboljšanja izgleda strija, međutim povratak normalne pigmentacije je moguć samo privremeno.

Prevencija

Opšte mere koje se mogu preduzeti radi sprečavanja nastanka strija, podrazumevaju kontrolisani umereni dobitak kao i gubitak na težini. Naime, naglim dobitkom na težini koža se preterano isteže u relativno kratkom vremenskom periodu, dok su takozvane jo-jo dijete koje dovode do izrazito brzog gubitka telesne mase kojem potom sledi i ponovni dobitak, takođe predstavljaju jedan od faktora koji doprinose razvoju strija.
Za zdraviji izgled kože i prevenciju nastanka strija značajna je i ishrana bogata vitaminima A, E i C kao i mineralima kao što su cink i silicijum. Ako se ove namirnice unose u dovoljnoj količini ishranom, nije neophodno konzumirati dijetetske suplemente.
Tokom trudnoće, žene su izložene posebnom riziku od nastanka strija što zbog hormonske stimulacije, što zbog naglog povećanja telesne mase. Iako je povećanje mase tokom trudnoće izvesno i dešava se u relativno kratkom periodu, ono treba da se dešava postepeno i velika je zabluda da žene treba da „jedu za dvoje“. U prvom trimestru trudnoće najbolje bi bilo da dobitak mase ne prelazi 1-2kg.

Grube preporuke koliko bi trebao da iznosi dobitak na težini tokom cele trudnoće su:

- Za podhranjene žene čiji je indeks telesne mase (ITM) manji od 18,5 dobitak treba da iznosi 12,7-18,1 kg
- Normalno uhranjene žene čiji je ITM između 18,5 i 24,9 bi trebalo da dobiju 11,3-15,9kg
- Prekomerno uhranjene žene sa ITM većim od 25 bi trebalo da dobiju 6,8 do 11,3kg
- Gojazne žene čiji je ITM veći od 30 bi trebalo da dobiju između 5 i 9,1kg.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin