Top 5 nacija koje se najzdravije hrane

Top 5 nacija koje se najzdravije hrane

26/04/2015

0

 

Ukoliko se budete hranili po uzoru na ovih pet svetskih kuhinja višak kilograma vas neće mučiti.

Japan

Broj gojaznih: 1,5%
Očekivani životni vek: 83 godine
Japanska kuhinja hvaljena je najviše zbog zdravog povrća koje koristi. Kupus, brokoli, bok choy (slično spanaću) - među najvažnijim su sastojcima. Osim toga, glavni izvori proteina su riba i soja, koji se u Japanu često konzumiraju, a zdravi su naročito za srce. Ugljene hidrate Japanci obično u organizam unose kroz rezance, a imaju i savet kako da znate kad treba stati s jelom. Naime, Japanci predlažu da svoj pribor odložite ako ste - 80% siti.

Singapur

Broj gojaznih: 1,8%

Očekivani životni vek: 83 godine
Iako jela od pirinča i nisu previše hvaljena u svetu nutricionista, stanovnici Singapura imaju neke od najzdravijih dijeta na svetu. Razlog tome je i što se uz pirinač obavezno pojede barem jedna porcija povrća. Ostala jela su retka u meniju, a poslastice se često zamenjuju tropskim voćem, što je svakako zdraviji desert.

Kina

Broj gojaznih: 1,3%
Očekivani životni vek: 73 godine
Mnoge evropske zemlje koje nude kinesku kuhinju, zapravo ne nude ništa ni približno njoj. Ishrana u Kini je zdrava najpre zbog brojnog povrća, pa tako u proseku 2/3 svakog jela koje naručite sadrži povrće, voće, žitarice ili pasulj. Istina je da mnogi recepti zahtevaju prženje, ali ono se radi kratko i na jakoj vatri. Takođe, Kinezi poprilično vole i kuvano meso.

Švedska

Broj gojaznih: 11%
Očekivani životni vek: 81 godina
I dobra stara Evropa našla je mesto na ovoj listi, u Skandinaviji, tačnije Švedskoj. Uprkos nedostatku svežeg voća i povrća tokom godine, Šveđani se hrane zdravo za šta je najzaslužnija kuhinja bogata integralnim hlebom, bobičastim voćem i ribom. Pokušajte s njihovom kuhinjom, a ako možete okrenite se i sportu, s obzirom da je i sport itekako važan za zdravlje ove nacije.

Francuska

Broj gojaznih: 6,6%
Očekivani životni vek: 81 godina
Jedna od najpoznatijih svetskih kuhinja sadrži paradoks. Iako Francuzi konzumiraju hranu bogatom masnoćama i šećerom, dugo žive i ostaju zdravi. Tajna je u malim količinama i u tome da ne jedete između obroka. Povrće takođe zauzima važno mesto, tako da sve u svemu, nije ni čudo što su stanovnici ove zemlje toliko zdravi i dugovečni.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: Guliver / Getty Images

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin