Izložba Dane Maar u UK "Parobrod"

Izložba Dane Maar u UK "Parobrod"

Autor: | 21/05/2015

0


Vizuelna umetnica, kolažista Danica Marinković poznata pod umetničkim imenom Dana Maar održala je večeras u Ustanovi Kulture "Parobrod" samostalnu izložbu pod nazivom "365 days of creativity, work, and life of women".
Aktuelnim i angažovanim vizuelnim vokabularom, kroz seriju novih kolaža, umetnica kombinuje elemente u kojima se mega-brend spaja sa modom, lepota sa pop kulturom, emocija sa memorijom, kao refleksija današnjeg vremena i daje ženi moć u kontekstu savremene vizuelne kulture.
Kroz njen opus prikazana je aktuelnost i dinamika evolucije i emancipacije žene. Time umetnica pokazuje u kojoj meri društvena odgovornost stvara dileme etičke i moralne prakse u odnosu na samu poziciju žene. Kao cilj vizuelne angažovanosti Dane Maar otvara se pitanje uticaja žene na društvo koji se prenosi na šire ponašanje, politiku i ekonomiju.
Dvadeset kolaža, izvedenih na različitim materijalima - drvetu, papiru i platnu, i u različitim formatima čine nesvakidašnju postavku ove izložbe i kroz koje autorka kombinuje elemente vizuelne komunikacije, reference iz istorije umetnosti, filma, života, posebno odabranih i kolekcioniranih novina, vintage, street art i ženskih časopisa.
Otvaranju izložbe prisustvovale su i brojne poznate ličnosti, među kojima i Suzana Mančić, Duška Jovanić, Cile Marinković, američki ambasador Majkl Kirbi i drugi.

Autor: Deana Đukić; Life Content
Foto: Boško Karanović; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin