Svetska banka i Novak Đoković, UNICEF-ov ambasador dobre volje, promovišu rani razvoj dece u Srbiji i svetu

Svetska banka i Novak Đoković, UNICEF-ov ambasador dobre volje, promovišu rani razvoj dece u Srbiji i svetu

Autor: | 26/08/2015

0

Kao veliki podsticaj maloj deci širom sveta, Svetska banka i „Novak Đoković Fondacija “ najavili su danas partnersku saradnju u cilju promocije ranog razvoja dece, koja će obuhvatati promociju značaja ulaganja u razvoj dece u najranijem uzrastu, kao i investicije kojima će se pomagati deci u ugroženim zajednicama u Srbiji, zemlji Novaka Đokovića.

Zajednička inicijativa pod nazivom „Od ranih pobeda, koristi celog života“ predstavlja spoj bogatog znanja i programa Svetske banke u oblasti ranog razvoja dece, sa jedne strane, i snage i posvećenosti srpskog tenisera Đokovića, sa druge, da se posveti dodatna pažnja društvenoj i ekonomskoj koristi koju donose programi ranog razvoja dece širom sveta. Đoković je prvi teniser sveta i osnivač „Novak Đoković Fondacije “, koja je prvenstveno usredsređena na rani razvoj dece.

Ovo novo partnerstvo i saradnja najavljeni su nedelju dana pre početka Otvorenog prvenstva SAD, na konferenciji za medije u Njujorku koju su održali predsednik Grupe Svetska banka Džim Jong Kim i Đoković. Na istom događaju UNICEF je objavio imenovanje Đokovića za ambasadora dobre volje za rani razvoj dece.

U okviru ove inicijative, Svetska banka i „Novak Đoković Fondacija “ radiće sa Vladom Srbije na stvaranju jednakih uslova za malu decu iz siromašnih i ugroženih porodica. Kao prvi korak, Svetska banka razmatra sa Vladom Srbije projekat u vrednosti do 50 miliona američkih dolara za inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece u Srbiji. Projekat treba da odobre Odbor izvršnih direktora Svetske banke i Skupština Srbije. „Novak Đoković Fondacija “ prikupiće dodatna sredstva za rani razvoj dece kroz saradnju sa privatnim sektorom i pojedinačne donacije.

- Sva deca zaslužuju jednaku šansu u životu, pa ipak milioni ne uspevaju da ostvare u potpunosti svoj potencijal usled siromaštva, loše ishrane ili nedovoljnih mogućnosti za rani razvoj i stimulaciju - rekao je Kim.

- Veliko mi je zadovoljstvo da najavim ovo novo partnerstvo sa Fondacijom 'Novak Đoković', koje će pomoći da takvoj deci damo šansu za fer početak. Ako svi radimo zajedno – vlade poput Vlade u Srbiji, partneri poput UNICEF-a, organizacije civilnog društva i fondacije, šampioni poput Novaka Đokovića – možemo ostvariti rane pobede danas koje će doneti neverovatno velike koristi sutra, kako u Srbiji tako i u svetu.

Ozbiljne studije pokazuju da deca koja su pohađala programe za rani razvoj dece postižu bolje rezultate u osnovnoj školi i zarađuju više kada odrastu. Rana ulaganja u ovakve programe – koji obuhvataju fizički, socio-emocionalni, jezički i kognitivni aspekt razvoja – ugroženoj deci daju šansu za uspeh, kroz pozitivni uticaj na njihovo celoživotno učenje i produktivnost.

Svega polovina od ukupnog broja dece uzrasta između 3 i 5 godina u Srbiji pohađaju predškolsko obrazovanje. Manje od 10 odsto dece koja žive u najsiromašnijim porodicama u Srbiji pohađa predškolsku nastavu. A među pripadnicima romske manjine koji žive u neformalnim naseljima taj procenat iznosi svega 6 odsto. Rešavanje ovih problema imalo bi značajan uticaj na izlazak iz začaranog kruga siromaštva, ali i dugoročno na povećanje konkurentnosti i radnu produktivnost u Srbiji.

- Danas je veliki dan za našu decu - rekao je Đoković.

- Zahvaljujući ovom partnerstvu između Svetske banke i 'Novak Đoković Fondacije moći ćemo mnogo više da uradimo kako bismo poboljšali kvalitet i pristup ranom razvoju dece u mojoj zemlji u narednim godinama. Prve godine života su od izuzetne važnosti, budući da se najveći deo kognitivnog i društvenog razvoja deteta odvija do pete godine. Stoga moramo da se pobrinemo da sva deca dobiju jednaku šansu da odrastu i razviju se u produktivne građane sveta kojima je stalo do napretka. Ja sam imao sreću da sam imao takvu ključnu podršku kao dete, i moj je san da sva deca, u Srbiji i u svetu, takođe mogu da ostvare svoj jedinstveni potencijal.


- Postoji preko 2.500 mesta u Srbiji u kojima nema predškolskih ustanova. Rano obrazovanje dece uzrasta od 3 do 5 godina jedan je od najslabijih aspekata obrazovnog sistema, uprkos njegovom ogromnom značaju u kasnijem razvoju i obrazovanju - dodao je Đoković.

- Obrazovni sistem u Srbiji suočava se sa mnogim problemima, uključujući nedovoljne kapacitete, nejednaku distribuciju školskih objekata, finansijske teškoće siromašnijih roditelja, neadekvatno razumevanje značaja predškolskog obrazovanja, pa sve do nedovoljne raznovrsnosti programa i ponude usluga. Nadamo se da ćemo to promeniti nabolje.

Đoković je pozvao druge organizacije kao i korporacije da se pridruže naporima u rešavanju ovih izazova.

- Nadamo se da će mnogi podržati ovaj cilj, jer samo ako radimo zajedno, možemo dosta toga da uradimo za decu - rekao je.

- Time što ćemo im dati šansu za fer početak u životu, mi stvaramo bolju budućnost za celo društvo.

Na događaju na kome je promovisano ovo partnerstvo, Kim i Đoković potpisali su Memorandum o saradnji kojim se definiše saradnja između Svetske banke i „Novak Đoković Fondacije “ u postizanju zajedničkih ciljeva u oblasti ranog razvoja i obrazovanja dece.

Glavne aktivnosti u okviru novog partnerstva biće usmerene na promociju značaja ranog obrazovanja dece u svetu i na rad na unapređenju kvaliteta i pristupa programima ranog razvoja za ugroženu decu u Srbiji i šire.

- Vlada Srbije pozdravlja novo partnerstvo između Novak Đoković Fondacije i Svetske banke“, istakao je Dušan Vujović, ministar finansija, koji je prisustvovao potpisivanju. „Srbija sprovodi teške reforme kako bi povratila privredni rast i unapredila konkurentnost. Uspeh ovih reformi zavisi od sposobnosti Srbije da poboljša kvalitet svog ljudskog kapitala u cilju stalnog povećanja produktivnosti. Svesni smo da je ulaganje u decu od ključne važnosti za takav rast ljudskog kapitala i veću produktivnost, kao i najbolji način da se osigura pravedno i fer društvo u budućnosti. Zbog toga ćemo se priključiti ovoj inicijativi kroz novi projekat koji će finansirati Svetska banka i kojim ćemo podržati inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece.

Iako je projekat još u pripremnoj fazi, njime će se najverovatnije podržati izgradnja novih predškolskih objekata, kao i promena namene neiskorišćenih učionica u osnovnim školama i njihova konverzija u predškolske, unapređenje kvaliteta podučavanja i usvajanja znanja u predškolskoj nastavi, kao i unapređenje pristupa finansiranju za porodice sa niskim primanjima.

Ovo partnerstvo dešava se u bitnom trenutku za globalni razvoj. Za mesec dana očekuje se da brojne zemlje u Ujedinjenim nacijama usvoje set međunarodnih ciljeva poznatih kao Ciljevi održivog razvoja. Prepoznavši značaj ulaganja u rani razvoj od kojeg će deca imati koristi kroz čitav život, jedan od ovih ciljeva biće i da se do 2030. godine svoj deci omogući kvalitetan rani razvoj, nega i predškolsko obrazovanje.

Statistika o ranom razvoju dece u svetu

•    219 miliona dece mlađe od 5 godina su u neravnopravnom položaju (hronično neuhranjena su, žive u siromaštvu, ili i jedno i drugo).
•    Jedna četvrtina sve dece uzrasta do 5 godina u celom svetu (162 miliona) hronično je neuhranjena, od čega njih 56% živi u Aziji, a 36% u Africi. Hronična neuhranjenost izaziva zaostajanje u razvoju, što negativno utiče na mentalni razvoj i odlaže polazak u školu.
•    U 2012. godini skoro 184 miliona dece širom sveta upisano je u predškolsku nastavu, što je gotovo za dve trećine više u odnosu na 2000. godinu.
•    U 2012. godini 159 miliona dece nije upisano u predškolsku nastavu.
•    U Podsaharskoj Africi 80% dece ne pohađa predškolsku nastavu. Iskustvo kako iz razvijenih tako i iz zemalja u razvoju pokazuje da svaki dodatni dolar uložen u kvalitetne predškolske programe donosi između 6 i 17 dolara.
•    U Srbiji samo polovina od ukupnog broja dece starosti 36–59 meseci pohađa predškolsku nastavu; a čak manje od 10% dece iz siromašnih porodica.
•    Većina zemalja sa nižim i srednjim prihodima izdvaja svega 0.1–0,2% BNP za predškolsko obrazovanje. To je manje nego 2,36% koliko izdvajaju u proseku OECD zemlje, i manje od 1% koliko je neophodno za kvalitetne programe ranog razvoja dece.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: Novak Đoković

Najnovije vesti