Jovan Kolundžija: Na moje koncerte dolaze uvek neki novi mladi ljudi

Jovan Kolundžija: Na moje koncerte dolaze uvek neki novi mladi ljudi

Autor: | 10/12/2015

0

Proslavljeni violinista Jovan Kolundžija će sa svojom sestrom, pianistkinjom Nadom kolundžijom, 16. decembra od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini izvesti program satkan od sonata Leklera, Betovena, dela Sen Sansa i Krajslera, Tanga Dakvurta, Satija, Pendera i Gardela.

Umetnik i mecena, koji kontinuirano pruža podršku mladim talentima, iduće godine će sa svojim Centrom lepih umetnosti “Gvarnerijus“ proslaviti deceniju i po posvećenosti toj misiji.

Najnovije "poglavlje" muzičke priče našeg virtuoza potvrda je maestrovog opredeljenja da nikada ne teži prolaznoj atrakciji, već nepokolebljivo neguje ozbiljan, posvećen, dubok odnos umetnika sa instrumentom, i muzikom koju stvara.

"Sinopsis" svoje muzičke priče zasnovao je u skladu sa tim opredeljenjem, na delima trajne vrednosti.

Moje kretanje kroz vekove, stilove i kompozicije pisane za violinu najvećim delom ostaje u granicama 18. i 19. stoleća. Muzika s kraja milenijuma nešto manje prija violini koja je i nastala pre tri veka. Možda bi bilo bolje da se ta savremena muzika piše za neke druge instrumente, no budući da se bez violine ne može, ona "trpi", čini mi se protiv svoje volje, i neke kompozicije joj ne leže - navodi Kolundžija.

Naravno, postoje dela pisana pre 15 godina, dve ili tri decenije, koja zaslužuju pažnju violinista: naš kompozitor Svetislav Božić je napisao jedan violinski koncert koji ću sledeće godine svirati na Kolarcu. To je delo pisano na način u kom violina može da se prepozna u pravoj meri. Violina je izuzetno subjektivan instrument, u velikoj meri romantičan, i ne trpi muziku u kojoj se ona omalovažava - dodao je violinista.

Jovan Kolundžija još od studentskih dana nastupa sa sestrom Nadom, pasioniram pobornicom savremene muzike, koja će na ovom koncertu odsvirati tri tanga.

Koncert završavam čuvenim tangom Karlosa Gardela iz filma "Miris žene". Ta popularna kompozicija će prvi put na ovaj naćin biti izvedena u Beogradu te predstavlja svojevrsnu arakciju. Naišao sam na snimak te obrade Džona Vilijamsa na Jutjubu i bio zaista dirnut lepotom dela i izvođenja. Na istom ce-deu nalaze se i kompozicije iz drugih velikih filmova, recimo "Tarina tema" iz filma "Prohujalo sa vihorom", kao jedna od najlepših. Ona će se svakako naći na programu koncerta koji ću naredne godine održati u nekom većem prostoru sa Orkestrom RTS, na kom ćemo izvoditi isključivo filmsku muziku. To su romantične kompozicije kojima violina može da iskaže svoju dušu. I na moje koncerte dolaze uvek neki novi mladi ljudi, i često čujem sa su mnogi od njih počeli slušajući neki moj snimak. Uzvraćam im punom parom - kaže Kolundžija.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin

Pročitajte još