Ivana Žigon o svom ocu: Volela sam ga kao dinosaurusa

Ivana Žigon o svom ocu: Volela sam ga kao dinosaurusa

Autor: | 29/12/2015

0

U danu kada se navršilo 10 godina od smrti Steve Žigona, velikog glumca i reditelja, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine predstavljena je knjiga "Tako je govorio Žigon", koju je priredila njegova ćerka, glumica Ivana Žigon. Publikacija je nastala na osnovu izbora materijala ispisanog na više od 1.000 stranica koje joj je Stevo ostavio i izgovorio u brojnim intervjuima.

- Voleo je da se druži sa suflerima, garderoberima i momcima koji nameštaju scenu, sa pravim i normalnim ljudima. I on je bio normalan, ali tako nije uvek izgledao. Govorio je za sebe da je proleter. Volela sam ga ne kao proletera, već kao dinosaurusa, jer sam znala da takvi ljudi kao što je on izumiru sa ovog sveta. Novak Bilbija je za njega rekao da je Stevo stvarao glumce - rekla je Ivana.

Knjiga je podeljena na dve celine - jedna je posvećena umetnosti, a druga životu i politici, a od njene prodaje sinoć prihod je išao za pomoć balerini s dvoje dece koja nema posao. Suze nije mogla da sakrije ni supruga velikog glumca Jelena Žigon, koja je s nama podelila i anegdotu o prvom susretu Žigona s njenim roditeljima, kada je u kuću došao s violinom.

- U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na akademiji, gde je radio kao asistent. Od onda sam pod njegovom rediteljskom palicom - kroz osmeh je rekla Jelena.

Najbolje je velikog levičara i čuvenog Krigera u seriji "Otpisani" opisao kolega Gojko Šantić, unuk pesnika Alekse Šantića.

- Ceo život je poklonio Srbiji, i onda kad su mnogi od kojih se to očekivalo bežali glavom bez obzira. Veliki umetnik i drag prijatelj kome dugujemo mnogo - rekao je Šantić.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin
Tagovi: ivana žigon

Najnovije vesti