Petar i Filip Karađorđević: Uživaju u vremenu provedenom u Srbiji

Petar i Filip Karađorđević: Uživaju u vremenu provedenom u Srbiji

Autor: | 02/02/2014

0

Praznična atmosfera u domu porodice Karađorđević, princa Aleksandra i princeze Katarine, bila je upotpunjena dolaskom mlađih članova familije, Petra i Filipa, koji su poželeli da božićne praznike provedu u Srbiji. I dok je Petar stigao iz Londona sa devojkom, mlađi Filip je ovog puta došao sam, ali se nada da bi srodnu dušu mogao da upozna upravo u domovini.

- Najradosniji hrišćanski praznik provodimo kod kuće, inače često boravimo u Beogradu i ozbiljno smo zainteresovani za sve što se ovde dešava. Iako su naše karijere vezane za inostranstvo, Srbija je naš dom. Svake godine na Badnje veče sečemo badnjak i donosimo ga do dvora. Kada ga zapalimo, dolaze pripadnici Žandarmerije da nam čestitaju, i tom prilikom organizujemo mali prijem za njih. Posle toga je na redu porodična večera - otkriva princ Petar kako se tradicionalno slavi Božić u njihovoj kući, dok Filip ističe da je siguran kako će se jednog dana u prestonicu vratiti za stalno.

- Još sam mlad, prvo bi trebalo da steknem dovoljno profesionalnog iskustva i da ostvarim uspešnu karijeru. Ovde ima mnogo mogućnosti za posao, a istorija dinastiju Karađorđević obavezuje da bude uz svoj narod. Takođe, voleo bih da se jednog dana oženim Srpkinjom.

Sva tri sina princa Aleksandra i princeze Marije od Orleana i Bragance rođena su u Sjedinjenim Američkim Državama. Filip je odrastao u Londonu i Sevilji, a na jednom britanskom univerzitetu diplomirao je humanističke nauke. Protekla godina predstavljala je važnu prekretnicu u njegovom životu.

- Preselio sam se sa Kipra u London, gde sam dobio posao u uglednoj finansijskoj kompaniji. Radim kao stručnjak za ljudske resurse. To je bila i istorijska godina, jer smo ispunili zaveštanje kralja Petra i naše pretke sahranili na Oplencu, što je bio veoma emotivan trenutak za mene - priznaje mladi kraljević.

U Londonu živi i njegov dve godine stariji brat Petar, dok je brat blizanac Aleksandar u Španiji. Prisne odnose Filip ima i sa rođacima iz vladajuće britanske dinastije Vindzor, na čijoj listi naslednika trona zauzima devedeset peto mesto. Prošle godine izabran je među deset najpoželjnijih prinčeva sveta.

- Prijatno sam iznenađen titulom, ali to meni nije mnogo važno. Bitno je da moja braća i ja svojim aktivnostima podižemo ugled Srbije u svetu, koji nije baš zavidan. Nadam se da će ova godina biti bolja od prethodne - kaže Filip Karađorđević, koji se pre puta u Englesku požalio da neće imati vremena da 15. januara za svoj rođendan organizuje bal.

Sva trojica prinčeva su sportisti, govore po četiri jezika i obožavaju film i muziku. Često posećuju majku i rođake u Sevilji. Imaju običaj da kažu da im je španski maternji jezik, a da srpski aktivno uče. U Beograd dolaze najmanje dva puta godišnje, kada slave rođendane ili tokom letnjeg odmora. U stalnom su kontaktu sa ocem, princom Aleksandrom i princezom Katarinom, budući da su veoma bliski. Ne vole da pričaju o emotivnom životu i još nema naznaka o nekom srpskom kraljevskom venčanju.

- Mi smo samo obični ljudi. Iz mog iskustva, „plava krv“ ne donosi prednost. Vodim normalni život i osim najbližih prijatelja, niko zapravo ne zna za moju titulu - iskren je Filip, koji će sa braćom uskoro ponovo doći u Srbiju da sa porodicom prisustvuje obeležavanju sto godina od početka „Prvog svetskog rata“.

Piše: Snežana Ilić

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još