Biljna - bazna ulja u nezi kože

Biljna - bazna ulja u nezi kože

Autor: | 09/02/2014

0

Bazna (noseća, ili na engleskom carrier) ulja se koriste da bi se razredila esencijalna ulja, pre nego što se nanesu na kožu. Ona pomažu da koža lakše apsorbuje esencijalno ulje.

Bazna ulja se uglavnom dobijaju hladnim cedjenjem, bez  prisustva toplote, svetlosti i vazduha. Za razliku od esencijalnih ulja koja isparavaju i imaju izuzetno jak miris, bazna ulja ne isparavaju i uglavnom su blagog mirisa.

Primeri baznih ulja su: jojoba ulje, ulje slatkog badema, ulje semena kajsije, ulje semena grozdja, ulje avokada, maslinovo ulje, ulje makadamija oraha, susamovo ulje, orahovo ulje, itd.

Bazno ulje koje kupujete treba da bude 100% prirodno i nezaprljano

Nakon otvaranja ambalaže, čuvajte bazna ulja na hladnom i tamnom mestu.

Ne smeju se zagrejavati iznad 60-75 stepeni da bi se sačuvali vašni sastojci kao što su vitamin E, lecitin, flavonoidi, nezasićene masne kiseline itd.

Pakuju se isključivo u bocice tamno braon boje.

U nastavku dajemo pregled nekoliko najčešće korištenih biljnih ulja u prirodnoj kozmetici:

ARGANOVO ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, vitaminom E. Jedno je od najstabilnijih ulja. Zbog visokog sadržaja vitamina E, posebno je pogodan za tretiranje suve, zrele, borama sklone kože. Ulje argana umiruje, regeneriše i deluje protivupalno, pa je od pomoći u tretiranju seboreje, dermatitisa, psorijaze. Pokazuje i antialergijski učinak. Tradicionalno se koristi za negu kože novorođenčadi, u masažama za poticanje mršavljenja i učvršćivanje tkiva, kod reumatskog artritisa,  za regeneraciju oštećene kože: pomaže kod ožiljaka od opekotina, varičela, a djeluje i na strije.

BADEMOVO ulje svijetložute je boje i blagog mirisa. Univerzalno je ulje za negu i najčešće korišteno za masažu. Namjenjeno je suvoj i osetljivoj koži, koži sklonoj svrabu i iritacijama, te za negu osjetljive dečije kože.

MAKADAMIJA, ulje koje izrazito brzo penetrira u kožu, zlatne boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Ssadrži palmitoleinsku kiselinu, koja se nalazi u sebumu, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suve i zrele kože. Takođe ga koristimo za tretiranje kože oštećene suncem, kao i za negu dečije kože.

JOJOBA zapravo nije ulje, nego tekući vosak. Gotovo je bez mirisa i boje. Hemijska struktura je slična delu sebuma, stoga je korisno za lečenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan je sastojak ulja za negu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira ph kože, regeneriše kožu. Nezamenljiv sastojak za poboljšanje elastičnosti kože. Nije ga dobro duže koristiti samog, već ga mešati s drugim biljnim uljima u koncentraciji do 30%.

ČIČAK, tradicionalno se koristi kod lišajeva na koži, apcesa i čireva. U kozmetičkoj industriji popularniji je kao ulje za ishranu korena kose i suzbijanje pojave peruti.

MASLINOVO ULJE zbog gustoće se slabo upija, pa nije pogodno za aromaterapijsku primenu. Korisno je za dehidriranu, osetljivu i upaljenu kožu, sprečava nastanak strija, smanjuje svrbež i osipe. Prirodna je zaštita od sunca (odbija oko 20% sunčevih zraka). Tradicionalno se koristi protiv reumatskih bolova.

Autor: Life Content

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: koža nega prirodno