Mira Banjac: Dobitnica prestižne nagrade "Žanka Stokić"

Mira Banjac: Dobitnica prestižne nagrade "Žanka Stokić"

Autor: | 12/03/2014

0

Dramska umetnica Mira Banjac dobitnica je nagrade "Žanka Stokić", a priznanje će joj biti uručeno u subotu 22. marta, saopštili su organizatori.

Nagrada "Žanka Stokić" dodeljuje se glumicama koje su stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza obeležile pozorišni i filmski život Srbije.

Počasna predsednica žirija Mira Stupica ocenila je da nagradu zaslužuje svaka od osam glumica predloženih ove godine, ali da se Mira Banjac izdvojila kao "najvredniji pozorišni čovek" i glumica koja je od malih rola pravila velike uloge za pamćenje.

- Analitičan uvid u biografiju pokazuje da Mira Banjac u srpskom teatru, na filmu i na televiziji, najčešće igra žene iz naroda, male ljude koji sa velikim razlogom postoje na životnoj sceni. Upravo taj 'veliki razlog' svojevrsno je polje inspiracije Miri Banjac - rekla je Stupica.

Ona je dodala da Mira Banjac zahvaljujući osobenom daru uspeva da i najbanalniju realnost oplemeni krajnje čulno, da publici na katarzičan način prenese refleks duše, tvoreći tako od malih karaktera velike scenske heroine.

Mira Banjac počela je da glumi u Novom Sadu, gde se ponovo vratila nakon što je doživela punu glumačku zrelost kao članica Ateljea 212 u Beogradu.

Glumila je u Molijerovom "Tartifu", Lorkinom "Domu Bernarde Albe", "Stolicama" Ežena Joneska, "Popu Ćiri i popu Spiri" Stevana Sremca, Sterijinoj "Pokondirenoj tikvi", a ostaće upamćene i njene uloge u Pekićevoj "Korešpondenciji", Kovačevićevom "Radovanu Trećem".

Kako se u obrazloženju žirija još navodi, iako je Mira Banjac kasno stala pred kamere, ostvarila je brojne filmske i televizijske uloge, a posebno je bila zapažena u filmovima najboljih reditelja takozvane češke škole.

Nagrada "Žanka Stokić" dodeljuje se od 2003. godine, a priznanje koje se sastoji od plakete, statuete glumice po kojoj i nosi naziv i novčanog iznosa, ustanovili su Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.

Žensko glumačko priznanje do sada su dobile glumice Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sabljić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević i Ljiljana Stjepanović.

Izvor: RTS

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: Mira Banjac