Jedite neoljuštenu jabuku!

Jedite neoljuštenu jabuku!

15/03/2014

0

U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama!

Mnoge osobe jedu jabuke ali bez kore, a nutricionisti ističu da tako prave veliku grešku. Evo i zašto... U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama! Osim toga, ovo voćka sa korom ima 8,4 mg vitamina C, a bez nje 6,4. I količina vitamina A znatno se smanjuje kada sa jabuke oljušte.

Stručnjaci koji ih pre jela samo operu, čine dobro za svoj disajni sistem. Za to je zaslužan antioksidans kvercetin, koji se, osim u jabukama, nalazi i u borovnici, brokoliju, spanaću, crnom luku, crvenom vinu... Istraživanje je pokazalo da osobama koje nedeljno pojedu više od pet jabuka, upravo zbog kvercetina pluća mnogo bolje rade, a i pamćenje im je na zavidnom nivou, jer se ovaj antioksidans uspešno bori protiv oštećenja tkiva u mozgu.

Izvor: Novosti.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: jabuka namirnica

Pročitajte još

Najnovije vesti