U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama!
Mnoge osobe jedu jabuke ali bez kore, a nutricionisti ističu da tako prave veliku grešku. Evo i zašto... U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama! Osim toga, ovo voćka sa korom ima 8,4 mg vitamina C, a bez nje 6,4. I količina vitamina A znatno se smanjuje kada sa jabuke oljušte.
Stručnjaci koji ih pre jela samo operu, čine dobro za svoj disajni sistem. Za to je zaslužan antioksidans kvercetin, koji se, osim u jabukama, nalazi i u borovnici, brokoliju, spanaću, crnom luku, crvenom vinu... Istraživanje je pokazalo da osobama koje nedeljno pojedu više od pet jabuka, upravo zbog kvercetina pluća mnogo bolje rade, a i pamćenje im je na zavidnom nivou, jer se ovaj antioksidans uspešno bori protiv oštećenja tkiva u mozgu.
Izvor: Novosti.rs
Foto: freedigitalphotos.net
Pročitajte još
Udala se Žizel Bundšen, intimno venčanje u porodičnom domu
Udala se Žizel Bundšen za dugogodišnjeg partnera
20/12/2025
Saznajte višeStrahinja Uhrin punoletan! Sanja Marinković objavila porodičnu fotografiju: Nas troje
Strahinja Uhrin proslavio punolestvo
20/12/2025
Saznajte višeSergej i Kristina Ćetković ovako slave krsnu slavu, niko ne sedi za stolom
Sergej i Kristina Ćetković slave Svetog Nikolu
20/12/2025
Saznajte višeŽeljko Joksimović oduševio! Premijera večeras u 20:12h
Željko Joksimović snimio duet sa Sašom Matićem
20/12/2025
Saznajte višeKome, ako ne njoj? Tamari Grujić dodeljena nagrada, bravo!
Tamara Grujić dobila nagradu za filantropiju
19/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)