Filip Ćirić i Njegoš Kaličanin: Nova lica na našem televizijskom nebu

Filip Ćirić i Njegoš Kaličanin: Nova lica na našem televizijskom nebu

Autor: | 16/03/2014

0

Regionalni televizijski etar odnedavno je bogatiji za još jedan neobičan format. Reč je o takmičarskom šou-programu pod nazivom „Moja kuhinja, moja pravila“, koji stiže sa novom prolećnom šemom Televizije „B92“. Producenti su obišli celu Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Makedoniju kako bi pronašli najbolje kuvare amatere koji će svojom interpretacijom različitih recepata pokušati da osvoje auditorijum, ali i impresivnu nagradu u iznosu od čak pedeset hiljada evra. Neće im biti nimalo lako, jer će o njihovim jelima suditi dva vrhunska poznavaoca šporeta, šerpi, lonaca i ostalog kuhinjskog arsenala - Njegoš Kaličanin i Filip Ćirić. Obojica su stekla zavidno iskustvo na rukovodećim pozicijama u restoranima širom sveta, a pored ocenjivanja učesnika pokušaće i da ih poduče veštinama koje će im pomoći da svoje kulinarske snove pretvore u stvarnost i možda promene život. Iako će neke gledaoce emisija sigurno podsetiti na legendarnog Stevu Karapandžu i Olivera Mlakara, koji su naciji rado otkrivali „male tajne velikih majstora kuhinje“, ovog puta će igranje raznim jelima biti ozbiljnije, a sudije - surovije.

Njegoš se prilično kasno zainteresovao za kuvanje. Sve je počelo kada je došao na svadbu kod rođaka u Belgiju, gde je otišao na petnaest dana, a ostao petnaest godina.

- Prvi zvanični susret sa kuhinjom dogodio se zahvaljujući mom zetu, uspešnom arhitekti, u čijem sam restoranu počeo da radim. Tada nisam znao ni hleb pošteno da isečem, a kamoli da nešto skuvam. U početku sam prao sudove i dobijao sitnije poslove, ali usput sam se zainteresovao za kuvanje, koje je postalo ne samo moja profesija već i velika ljubav. Koliko se sećam, prvo jelo koje nisam upropastio bilo je krem brule - otkriva kroz smeh Kaličanin, koji je toliko brzo napredovao da je u međuvremenu otvorio sopstveni restoran „Pastis“ u Antverpenu.

Za razliku od njega, Filip je ljubav prema kuvanju stekao u ranom detinjstvu.

- Moj deda bio je pasionirani ribolovac, a baka vrhunska kuvarica. U našem domu uvek se nešto krčkalo i peklo, omamljivalo sva čula, a meni su sva ta dešavanja bila veoma zabavna, pa je nekako bilo normalno da se i sam time pozabavim. Počeo sam da eksperimentišem već u četrnaestoj, da bih kasnije u jednoj kafani u Pirotu pomagao na roštilju. Prvo jelo koje sam spremio bila je musaka sa tikvicama.

Njegov najbolji učitelj bio je brat, koji je u Londonu radio sa čuvenim „šefovima“ Gordonom Remzijem i Markom Pjerom Vajtom. Kasnije je Filip otvorio školu kuvanja, a pre tri godine i prvi „fine dinning“ restoran u Beogradu, „Homa“, u kome njegova kreativnost dolazi do punog izražaja.

Naravno, uvek „nekih stvari ima što ne govore se svima“, pa su tako i Njegoš i Filip sami morali da se snalaze da bi otkrili najbolje čuvane tajne zanata, ali i da smisle neke sopstvene. Dok Ćirić tvrdi da se ključ uspeha u kuhinji nalazi u top-formi i strasti i da se pred našim očima sve stvara samo od sebe kada se potpuno posvetimo poslu, njegov kolega iz Belgije veruje da nema napretka bez neprestanog rada i upornosti.

- Što više znam, uviđam koliko ne znam. Radim ovaj posao jer volim da upoznajem nove ljude i gradove, ali i nove ukuse - otkriva Kaličanin.

Svaki vrhunski kuvar ima i svoj specijalitet. Iako posebnim smatraju svako jelo koje se krčka u njihovim mirisnim radionicama, Filip predlaže hrskave sočne loptice od mladog kajmaka i crnih tartufa, kao i sneg od guščje džigerice na puteru od lešnika, sa keksom od ovsa, uz džem od smokvi i nara. Njegoš najviše voli da pravi razna jela od žive ribe, budući da su morski proizvodi koji dospevaju u Belgiju uvek sveži i veoma kvalitetni. Iako je kuhinja njihovo carstvo kojim suvereno vladaju, njena vrata svima su otvorena.

- Retko kuvam kod kuće, jer dosta vremena provodim u restoranu. Ponekad sa svojim petogodišnjim sinom volim da spremam hamburgere, palačinke i specijalitete od morskih plodova - kaže Njegoš i u šali dodaje da veruje da ljubav ulazi na usta, pogotovo ako savršeno jelo servira neki zgodan kuvar.

- Svako može da se snađe u kuhinji, a stvar je dobre volje i interesovanja kako će izgledati finalni rezultat. Ljubav dolazi sa svih strana, pa i na usta - smeje se Filip i priznaje da je pravi gurman i da istinski uživa u odlično pripremljenoj hrani, ali i u vrhunskim vinima. Uostalom, dobar zalogaj i dobra kapljica i ne idu jedno bez drugog, siguran je Njegoš.

- Bez obzira na to koliko će obuzeti sva vaša čula, jelo bez dobre čaše vina nije kompletno. To je idealna kombinacija i potrebna je prava umetnost da se ona pronađe - slažu se dva stručnjaka kulinarstva.

Piše: Snežana Ilić

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: filip ćirić