Nove studije: Svakodnevno smo izloženi stotinama hemikalija putem kozmetike

Nove studije: Svakodnevno smo izloženi stotinama hemikalija putem kozmetike

Autor: | 26/03/2014

0

Iako smo već navikli da lepota boli, saznanja da je možda i otrovna su nam još uvek nova. Ipak, "Gardijan" tvrdi da je upravo to istina. Naime, oni su preneli rezultate studije koja je pokazala da žene svakodnevno dolaze u kontakt sa preko 100 hemikalija - od kojih su neke možda i otrovne.

Naime, ova studija, koju je sprivela "Kampanja za bezbednu kozmetiku", pokazala je da žena u proseku koristi devet proizvoda za ličnu negu i lepotu. Od preko stotinu hemikalija koje se tu nalaze, neke su bile povezane i sa kancerom, pa čak i sa sterilitetom.

Američka vlada gotovo da ništa ne radi po pitanju toga. Kako se navodi u "Gardijanu", američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nema nikakav autoritet nad time kakvi se proizvodi šalju u prodaju. Time se bavi poseban panel, nazvan Recenzija kozmetičkih sastojaka (CIR) koji se bavi pregledanjem sastava kozmetičkih proizvoda. Međutim, ovaj panel ne finansira niko drugo do sama kozmetička industrija. Iako je CIR zaključio da se u kozmetici koristi 11 sastojaka koji nisu bezbedni za korišćenje u kozmetici, ne postoje nikakve kazne za one koji odlule da ih ipak koriste.

Nasuprot tome stoje podaci iz Evropske unije, u kojoj e zabranjeno korišćenje oko 1.300 hemikalija, koje su povezane sa kancerom, urođenim defektima i problemima u reprodukciji.

Najgora je situacija u industriji parfema, gde kompanije imaju pravo da sastojke koje koriste čuvaju kao tajnu. Tako proizvođači u bočice mogu da stave gotovo šta god požele, a ljudi koji kupuju njihove proizvode nemaju pojma šta stavljaju na sebe.

Izvor: zena.blic.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin