Ukusne đakonije za koje treba da zahvalimo Grcima

Ukusne đakonije za koje treba da zahvalimo Grcima

Autor: | 27/03/2014

0

 

Moderno društvo ima na mnogo čemi da se zahvali Grcima, a između ostalog i za neverovatnu hranu. Ne samo da ovi ljudi znaju kako da uživaju u hrani, već se i njihov način ishrane smatra jednim od najzdravijih, i većina lekara ga preporučuje.

NIKO NE PRAVI SALATU KAO GRCI

Grčka salata je jedna od najomiljenijih širom sveta, ali niko ne ume da je napravi podjednako dobro kao Grci. Ova salata ima sve što možete da poželite – fetu, paradajz, krastavac, luk, masline, origano i, naravno, maslinovo ulje. Zato ni jedna druga salata ne može da joj priđe.

SVI VOLE NJIHOV FRAPE

Ono što mi zovemo “mućeni nes sa mlekom”, Grci jednostavno zovu “frape”. Ali, da li ste znali da su ga oni i izmislili? I to sasvim slučajno, još 1957. godine u Solunu. I od tada je ovo omiljena kafa u ovoj zemlji, ali i šire. Čak su i Amerikanci priznali da “Starbaks” ne može da priđe starom, dobrom frapeu.

ONI SU JEDENJE VELIKIH KOLIČINA MASLINOVOG ULJA PRETVORILI U ZDRAVU STVAR

Nikada nećemo moći da im se zahvalimo za to. Zbog njih, preukusno maslinovo ulje je postalo jedna od najzdravijih namirnica na svetu. I, sudeći po njima, možete bukvalno da se davite u njemu.

VINO PRVO, PA TEK ONDA VODA

Kod njih vino nije rezervisamo samo za praznike i rođendane. Grci znaju da je vino nezaobilazan deo svakodnevne ishrane, isto kao i maslinovo ulje. I zato ga rado piju dok uživaju u obroku, isto kao što su to radili i u drevna vremena.

ONI SU NAM OTKRILI FETU

Grci su pametni, i znaju da mogu fetu da stave na gotovo sve. I upravo to i rade. Ne smao da je feta sir preukusan dodatak svakom obroku, već je i pun mlečnih proteina. I, da, najbolje ide sa maslinovim uljem.

LOKOMADEZ

Ovo je jedan od najlepših slatkiša na svetu. Grčke krofne – lokomadez – tradicionalno se serviraju utopljene u medu, i posute mlevenim koštunjavim voćem ili susamom. Koliko je ovaj desert značajan Grcima govori i činjenica da su u Staroj Grčkoj pobednicima Olimpijskih igara služili upravo ove krofne.

ONI JEDU POLAKO I UŽIVAJU U OBROKU

Oni znaju da je ručak najlepši deo dana, i zato ne osećaju potrebu da ga požurkuju. Najviše vole da jedu u društvu, jer znaju da je tada hrana najukusnija, i trude se da odugovlače što više.

TZATZIKI JE NJIHOV KEČAP

Mmmm, tzatziki. Ne samo da je ukusan, već je i jako zdrav. Pravi se od jogurta, krastavca, belog luka i mirođije, a često se služi tako što se po njemu pospe kap-dve maslinovog ulja. Najviše vole da ga jedu uz meso, ali ga stavljaju na sve (baš kao što mi radimo sa kečapom).

MED TEČE SLOBODNIJE NEGO VINO U ITALIJI

Grci mnogo vole med, i većina njihovih slatkiša je upravo sa njim. Kao što verovatno već znate, med je još jedna zdrava namirnica, pa eto još jednog razloga da volimo Grke. Njihov med najčešće dolazi iz voćnog nektara ili iz citrusnog drveća.

ONI SU OSMISLILI GRČKI JOGURT

Ova ukusna mlečna tvorevina je nešto između pavlake i kiselog mleka, ali je prepuna mlečnih proteina i ima mnogo puniji ukus. Iako se u svetu ovaj jogurt najčešće jede za doručak sa žitaricama, Grci ga jedu sa dobrim, starim medom kao dezert.

Izvor: zena.blic.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin