Dan započnite kašičicom meda: U pergi je sve što organizmu treba

Dan započnite kašičicom meda: U pergi je sve što organizmu treba

Autor: | 10/04/2014

1

U 100 grama perge nalazi se čak 13 mg rutina, supstance koja jača zidove krvnih sudova

Svi koji brinu o zdravlju, dan započinju kašičicom meda. Međutim, pčelari iz košnica vade i druge proizvodi koji blagotvorno deluju na organizam. Recimo, za regulisanje metabolizma preporučuje se matični mleč, a propolis se još naziva i „prirodni antibiotik“ jer ima jako antibiotičko, analgetičko i imunostimulaciono delovanje. Polen povoljno utiče na varenje, normalizovanje apetita, povećanja hemoglobina u krvi, jačanja otpornosti prema infekcijama, smiruje nerve, otklanja umor, jača vid. Naročito blagotvorno na ljudski organizam deluje fermentisani polen odnosno perga ili pčelinji hleb.

Perga izvađena iz ćelija saća u odnosu na običan polen ima bogatiji hemijski sastav, veću svarljivost jer nema zaštitnih opni, dugo traje i ima jači, brži i intenzivniji efekat na ljudski organizma.

- Perga ima sve što je organizmu potrebno, u njoj su sadržane sve nezamenljive aminokiseline neophodne za organizam kičmenjaka – kaže Borisav Boban Ranković, pčelar iz Dražnja. – Bogata je šećerom, proteinima, enzimima, pigmentima, vitaminima B grupe, vitaminom K, mineralima, posebno kalijumom i ima povećan sadržaj ugljenih hidrata. Upotreba perge kao terapeutskog sredstva daje rezultate već posle nekoliko dana.

straživanja su pokazala da perga omogućava uspešno držanje raznih dijeta za mršavljenje bez opasnosti od štetnih deficita u organizmu uz istovremeno poboljšanje zravstvenog stanja organizma. Sadrži rutin i slobodne aminokiseline koje su osnovne komponente telesnih albumina i imaju veliki značaj za deobu i formiranje ćelija. Upotreba perge je veoma značajna kao dodatna hrana u procesu rasta, kako u ishrani dece u razvoju tako i za odrasle koji se leče od teških oštećenja organizma.

- U 100 grama perge nalazi se čak 13 mg vitamina P, ili rutina, supstance koja jača zidove krvnih sudova i reguliše njihovu popustljivost, čini zidove kapilara čvršćim i preporučuje se kod izliva krvi u mozak, infarkta srca, krvarenja u mrežnjači oka, problema u digestivnom traktu (čir, tumor, ciroza), i u slučajevima hipertoničnih tegoba i oštećenja kože izazvanih zračenjem, naročito – zracima – naglašava naš sagovornik. – Perga direktno doprinosi poboljšanju, obnovi i razvoju nove, zdrave crevne flore posle uzimanja hrane koja se teško vari ili upotrebe antibiotika. Istovremeno jača imuni sistem i smanjuje umor. Pomaže kod kolitisa, hroničnog zatvora, zapaljenja prostate i impotenije, a tradicionalna kineska medicina kaže da aktivira mišićne ligamente oka.

Perga može da se jede kao slatkiš u izvornom stanju (prah gorko-slatkog ukusa), koji ne treba da se žvaće, nego da se otopi u ustima. Može i da se pomeša sa medom i da se tako uzima. Ovoj mešavini može da se doda i matični mleč i propolis. Vodu ili neku drugu tečnost treba piti tek nakon jednog sata, kako se uzeti pčelinji proizvodi ne bi razblažili. Odrasli bi trebalo da uzimaju 2 grama perge dnevno, a deca 0,5 grama. Najbolje je da se ova količina podeli u dve doze.

DOBRA KOMBINACIJA
POVOLjNA svojstva perge na ljudski organizam znatno se pojačavaju kada se istovremeno uzimaju i elagična kiselina, godži bobice i aronija. Elagična kiselina je jedna od aminokiselina iz grupe fitonutrijenata koji pripada taninima i direktno je odgovorna za antioksidativno dejstvo, a u istraživanjima je uočeno da se u organizmu čoveka elagična kiselina veže na kancerogene materije i inaktivira ih, sprečava širenje kancerogenih ćelija. Ova supstanca se nalazi u malinama.

Izvor: novosti.rs
Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (1)

Loading
Dunjic darko 16:08 27.02.2021
Odgovori

Molim za broj telefona gospodina borislava rankovica pcelara hitno je kancer kostiju je u pitanju.hvala

Goca hellomagazin