Muzika izaziva osećaj zadovoljstva poput omiljene hrane

Muzika izaziva osećaj zadovoljstva poput omiljene hrane

Autor: | 12/04/2014

0

Mozak osoba koje padaju u euforiju dok slušaju muziku, luči baš ovaj hormon zadovoljstva, a sličnu reakciju izaziva i hrana koju vole

Muzika izaziva osećaj zadovoljstva kao omiljena hrana, tvrde istraživači Univerziteta u Montrealu. Oni su odabrali osam dobrovoljaca od 19 do 24 godine, priključili ih na poseban skener i merili količinu hormona dopamina, kao i broj otkucaja srca, telesnu temperaturu i disanje. Ispostavilo se da mozak osoba koje padaju u euforiju dok slušaju muziku, luči baš ovaj hormon zadovoljstva, a sličnu reakciju izaziva i hrana koju vole.

Dok su uživali u omiljenim pesmama, kod ispitanika je došlo do pojačanog lučenja dopamina u tzv. strijatum, u prednjem delu mozga. Te promene se ne dešavaju ako im se muzika ne sviđa.

Dopamin se pojačano luči i dok jedemo, pa tada posebno uživamo. Isti efekat zadovoljstva zbog pojačanog lučenja dopamina izaziva i novac, kao i droga?!

Ipak, muzika je posebna zagonetka, ističu naučnici, utvrđeno je da Mocart naročito pozitivno utiče na mozak. Ispitanici koji ga slušaju pokazali su veći stepen inteligencije na testovima u odnosu na one koji najviše vole moderne melodije. Naučnici veruju da je to zato što Mocartova muzika ima jedinstvene matematičke uzorke, koji aktiviraju logički deo mozga.

Izvor: novosti.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: hrana mozak muzika