Saznajte kako da pravilno operete voće i povrće

Saznajte kako da pravilno operete voće i povrće

Autor: | 22/05/2014

0

Iako pesticidi štite biljke od štetnog uticaja korova, biljnih bolesti i insekata, poznato je njihovo toksično dejstvo po zdravlje.

KAKO DA PRAVILNO ISPERETE PESTICIDE SA VOĆA I POVRĆA?

Ostaci pesticida mogu se apsorbovati kroz koren biljke ili drvo i ne mogu biti isprani. Ali, ono što vi možete učiniti, jeste:

1. Dobro operate ruke sa toplom vodom i sapunom pre i posle pripremanja hrane.

2. Toplom vodom i sapunicom očistite radnu površinu kuhinje, dasku za sečenje i pribor za sečenje i ljuštenje pre i posle sečenja i seckanja.

3. Dobro isperite voće i povrće ispod mlaza vode

4. Prethodno ga držite u vodi desetak minuta

Ljuštenjem se otklanjaju gotovo svi ostaci pesticida. Mada tako mogu nestati i neki hranljivi sastojci, ipak se preporučuje da ljuštite voće i povrće.

Kad je reč o organskoj hrani, dobro ispiranje je obavezno kako bi se izbegle bakerijske i druge zarazne materije, jer "organsko" ne znači da ga ne treba uopšte prati.

Izvor: zena.blic.rs

Foto: .freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: povrće voće

Pročitajte još

Najnovije vesti