Đumbir spušta, a ruzmarin diže pritisak

Đumbir spušta, a ruzmarin diže pritisak

25/05/2014

0

I hipertenzija i hipotenzija mogu da se drže pod kontrolom na prirodan način. Hipertenzičari bi trebalo da unose dovoljno kalijuma i vlakana, a hipotenzičari više tečnosti

Zbog otopljenja i sparnog vremena češće su nagle oscilacije krvnog pritiska. Variranje barometarskog pritiska kod kardiovaskularnih pacijenata izaziva bagle skokove krvnog pritiska, koje redovna terapija ne može da „obuzda“. Hipotenzičari, pak, imaju druge tegobe: rast atmosferskog pritiska utiče na smanjenje krvnog, pa nagli padovi pritiska pogađaju i zdrave ljude.

U mnogim slučajevima, primenom jednostavnih i lako dostupnih prirodnih lekova, i visok i nizak pritisak mogu da se drže pod kontrolom i uz što manje simptoma. Prvi savet ovim bolesnicima je da se pridržavaju propisane terapije, a za alternativne, prirodne načine regulisanja pritiska uvek se treba posavetovati sa lekarom.

KAKO DA OBUZDATE HIPERTENZIJU

* Smanjite upotrebu soli na jedan do dva grama dnevno. Prilikom kuvanja, osim uzdržavanja od soli treba obratiti pažnju da se očuvaju minerali u namirnicama.

* Jednom ili dva puta nedeljno treba jesti pirinač sa voćem. Ovakav način ishrane doprinosi boljem izbacivanju tečnosti iz organizma.

Recept: šolju integralnog pirinča oprati hladnom vodom. Naliti ga jednom i po šoljom vode i pustiti da proključa. Toplotu smanjiti i oko 20 minuta polako kuvati na tihoj vatri.Iseći na komade srednje veličine 200 grama voća (jabuke ili kruške), dodati pirinču, s malo limuna, kuvati lagano još 15 minuta. Od ove mase dobiće se četiri porcije.

* Normalizovanje telesne težine treba ostvariti lagano.Brzo skidanje kilograma može da bude stresno (što podiže krvni pritisak).

* Kao meru fizikalne terapije svakodnevno treba sprovoditi naizmenične kupke donjih ekstremiteta, tople kupke sa postepenim povećanjem temperature. Lekovit je i boravak na srednje visokim planinama.

* Pojedini lekovi za pritisak izazivaju nedostatak kalijuma jer podstiču bubrege na pojačano izbacivanje tečnosti. Ovo se može suzbiti uzimanjem voća (grejpfruta, pomorandži, banana i suvog voća). Od povrća mogu da pomognu paprika, peršun, kopriva, celer, šargarepa, bundeva, krompir, spanać i blitva.

* Novija istraživanja pokazala su da paradajz pomaže u lečenje visokog krvnog pritiska. To važi i za sok od paradajza, pa čak i kečap, ali potrebno je obratiti pažnju na količinu soli u njima koja može da poništi blagotvorno dejstvo paradajza. Preporučuje se da paradajz bude sastavni deo jelovnika nekoliko puta nedeljno.

* Unos vlakana može da smanji hipertenziju. Preporučuje se da se u ishranu uključe najmanje tri namirnice od celog zrna žitarice dnevno i da se ograniče ili izbegavaju namirnice od rafinisanog brašna.

* Punomasne mlečne proizvode kao što su puter, pavlaka i sir, zamenite mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti ili nemasnim.

* Jedite više hrane bogate proteinima kao što su posna mesa, živina i morski plodovi. Riba koja sadrži omega-3 masne kiseline je posebno korisna u smanjenju visokog pritiska.

* I pomoću lekovitog bilja se može smanjiti krvni pritisak: beli luk, crni luk i beli glog. Za snižavanje krvnog pritiska možete koristiti i đumbir, celer i cimet, u sirovom obliku.

ŠTA POMAŽE KOD HIPOTENZIJE

Iako nizak krvni pritisak nije toliko štetan po zdravlje u poređenju sa visokim krvnim pritiskom, on može da se ispoljava kroz mnoštvo neprijatnih simptoma. U slučajevima izrazito sniženog krvnog pritiska tokom dužeg vremenskog perioda može da dođe i do trajnog oštećenja vitalnih organa – srca ili bubrega. Nizak pritisak ima tendenciju da u kasnijim godinama života preraste u hipertenziju, pa zbog toga treba izbegavati agresivnu terapiju. Evo nekoliko prirodnih lekova:

* Ruzmarin. U narodnoj medicini čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska.

* Cvekla. Jedna čaša svežeg soka od cvekle dnevno za nedelju dana može bitno umanjiti simptome niskog pritiska.

* Glog. Veoma korisna biljka za regulaciju krvnog pritiska, (kako hipotenzije tako i hipertenzije).

* Žen-Šen. Takođe pozitivno deluje u slučaju poremećenog krvnog pritiska.

* Kafa. Podiže krvni pritisak, pa u toku dana slobodno popijte jednu šoljicu ovog napitka, ukoliko vam ne smeta kofein.

* Voda. U borbi protiv hipotenzije veoma je važno da pijete što više vode, tako ćete povećati količinu krvi u krvnim sudovima.

* So. Jedite nešto slaniju hranu jer so vezuje vodu u organizmu.

* Vitamin C, vitamini B grupe i proteini blagotvorno deluju u prevenciji i lečenju niskog krvnog pritiska.

Izvor: novosti.rs

Foto: reedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin