Zašto su vlakna toliko čudesna hrana?

Zašto su vlakna toliko čudesna hrana?

Autor: | 04/06/2014

0

Razlog usled kog nas vlakna zasićuju nalazi se u molekulu pod imenom acetat, piše magazin Tajm.

Naučnici su otkrili razlog zašto su vlakna toliko čudesna hrana – ona sadrže molekul koji suzbija apetit pod nazivom acetat.

Acetat se prirodno oslobađa kada varimo vlakna u želucu, a nakon njegovog oslobađanja, on završava u mozgu gde nam šalje signal da prestanemo da jedemo.

Poznato je da vlakna umanjuju naš apetit i duže vremena nam daju osećaj sitosti, ali ranija istraživanja tvrdila su da je ovo usled toga što nam je potrebno više vremena da ga svarimo.

Međutim, novo istraživanje objavljeno u žurnalu “Nture Communications” pokazuje da oslobođeni acetat smanjuje naš apetit kada dospe u krvotok, creva ili mozak.

Istraživači su posmatrali vlakno nazvan inulin, koje se nalazi unutar cvekle, ali i čokoladama sa žitaricama. Oni su hranili miševe dijetom bogatom mastima sa dodatim inulinom. Ovi miševi su jeli manje i manje su se ugojili od miševa koji nisu konzumirali inulin.

Rezultati su pokazali da su miševi koji su jeli inulin imali više nivoe acetata u svom stomaku, tako da su odlučili da uz pomoć skenera prate kretanje inulina kroz telo miševa.

Oni su otkrili da je acetat putovao od creva do jetre i srca i napokon stigao do područja mozga koje je zaduženo za glad.

Uz pomoć skeniranja otkrili su da akumulirani acetat izaziva hemijsku reakciju u mozgu koja šalje signale koji suzbijaju glad.

Konzumiranje više vlakana, koja se mogu naći u namirnicama kao što su orašasti plodovi, kaša, pasulj, sočivo i jabuke, jedan je od najboljih načina da se osećamo sitim i zadovoljnim, a takođe može pomoći i sa regulacijom viška telesne mase.

Izvor: B92.net

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti