Roksanda Ilinčić: Majka mi je bila najveća modna inspiracija

Roksanda Ilinčić: Majka mi je bila najveća modna inspiracija

Autor: | 06/06/2014

0

Kejt Midlton, Mišel Obama, Lejdi Gaga, Penelope Kruz, sve te dame povezuje jedna ličnost - Roksanda Ilinčić, srpska dizajnerka za čije se kreacije zvezde sve češće opredeljuju. Talentovana Beograđanka godinama živi i stvara u Londonu, a da je postala cenjeno ime u modnoj industriji dokaz je i prestižno priznanje "Red Carpet Award", koje je dobila 2012. godine na dodeli Britanskih modnih nagrada. Roksandine kolekcije veoma su popularne na Ostrvu, te ne čudi što su joj glavne rivalke za britanskog modnog Oskara bile Viktorija Bekam i Stela Makartni.
U čudesni svet mode prvo je zakoračila kao manekenka. Bio je to samo usputni posao tokom postdiplomskih studija na uglednom koledžu "Central Saint Martins", koji je iznedrio veliki broj proslavljenih dizajnera. Magistrirala je 2002. u klasi profesorke Luiz Vilson, a sledeće je lansirala sopstveni modni brend. Mesto u zvaničnom rasporedu londonske Nedelje mode pripalo joj je 2005, od kada redovno predstavlja svoje kolekcije rame uz rame sa Vivijen Vestvud, Džulijenom Makdonaldom, Antonion Berardijem i drugima. Roksandini modeli prodaju se u ekskluzivnim buticima u četrdesetak zemalja sveta, od Amerike, preko Italije i Engleske do Hongkonga i Japana.
Po majci Srpkinja, po ocu Crnogorka, Roksanda je rođena u Beogradu pre trideset sedam godina. U rodni grad dolazi kad god joj se ukaže prilika, jednom ili dvaput godišnje. Sa nostalgijom se seća perioda odrastanja, toplih leta i romantičnih zima. Kaže da ne isključuje mogućnost da se jednog dana vrati. Njen dom zasad je u Londonu, gde se 2000. godine udala za Filipa Buena de Meskuita s kojim ima kćerku Efimiju. U intervjuu koji je dala za britanski "Telegraf", poznata dizajnerka osvrnula se na svoje početke i odrastanje u Beogradu:
- Kad sam bila mala, želela sam da postanem balerina, ali sam bila dva puta viša od svake devojčice i ne naročito atletski tip. Majka me je odvela u pozorište na balet, gde sam se zaljubila u kostim. Od tog trenutka znala sam da želim da budem modni kreator. Kasnije sam studirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a potom u Londonu. Majka mi je bila velika inspiracija. Imala je šnajderke koje su joj šilu odeću, a od ostatka materijala pravile su haljine za mene. Detinjstvo sam provela u Srbiji, ili Jugoslaviji, koja je tada još postojala. Mentalitet naših ljudi sličan je Italijanima. Porodični su ljudi, a deci pružaju mnogo ljubavi i podrške. Beograd ima divnu klimu - lepa leta i romantične, snežne zime.
Roksanda je osvojila London za svega nekoliko godina i, što je za karijeru važnije, najmoćniju ženu u svetu mode, urednicu američkog “Voga” Anu Vintur. Njene kolekcije, kojima dominiraju futuristički dizajn, vedre boje i androgini elementi, ostavljaju bez daha milione žena širom planete, a sofisticiranim modelima nisu odolele ni Kejt Midlton i Mišel Obama. Na nedavnoj turneji po Australiji supruga princa Vilijema promenila je čak trideset dve odevne kombinacije, među kojima se našla i haljina od žutog vunenog krepa sa belim detaljima srpske dizajnerke, što je više od komplimenta, uzme li se u obzir da se pred zvanične posete inostranstvu koferi pakuju s posebnom pažnjom.

Piše: Nikola Golubović, Life Content

Foto: „Getty Images“

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti