Turska: Idealna destinacija za savršen odmor

Turska: Idealna destinacija za savršen odmor

Autor: | 13/06/2014

0


Kad neka divna putovanja postanu tradicija, onda se iščekuju s mešavinom osećanja – radošću zbog toga što znamo da će nam opet biti „lepo kao prošli put“ i prijatnim uzbuđenjem, koje prati svaki odlazak na put. Ova rečenica na najbolji način opisuje posetu antalijskoj regiji i najnovijim hotelima, koju svake godine organizuje turistička agencija Big Blue za predstavnike medija.

Unapred se radujemo danima u Turskoj, jer znamo da ćemo se ponovo uveriti u čuvenu tursku gostoljubivost, da će nas dočekati fenomenalan izbor hrane, vrhunska usluga i smeštaj. Sigurni smo i da će naši domaćini brinuti o svakome od nas kao, uostalom, i o svima koji baš njima ukažu poverenje pri izboru agencije s kojom će krenuti na odmor. Na našoj „turneji“ po Turskoj boravili smo u htelima Premier Palace, Amara Dolce Vita, Kaya Palazzo i Gloria Golf, Budući da smo većinu upoznali tokom prethodnih godina, ovog puta smo pažnju usmerili na zadivljujući novitet – hotel “Kaya Palazzo”. O svemu, od izgleda soba, preko usluge do hrane, može se govoriti samo u superlativima.

Stručna i uigrana ekipa iz agencije Big Blue, u svakom trenutku će vam dati pravi savet vezan za izbor hotela, skrenuti pažnju na zanimljiva istorijska mesta ili “šoping oaze”, reći gde se “krije” neko pažnje vredno umetničko delo ili izuzetan restoran. Ovo je samo delić te priče, za koji verujemo da će u vama probuditi želju da krenete u Tursku.

Šta se ne sme propustiti?
Džip safari je jedinstvena mogućnost da obiđete okolinu razvijenih turističkih gradova. Luda vožnja po strmim predelima punim vegetacije, može vas odvesti čak do vodopada koji se, kako Turci kažu, smatraju najvišim u Evropi.
Treba doživeti fantastičan letnji provod u diskoteci Robin Hud, turski čaj u tradicionalnoj čajdžinici pored puta, koji se služi u staklenoj čaši, noćno kupanje na Kleopatrinoj plaži…

Čemu se možete diviti?
Turska je sam po sebi umetnost. Svaka ulica, svaka kuća je remek delo, ali krenimo od početka: Side, antički grad koji se pominje u Bibliji, Demre Mira sveto mesto hodočasnika i pravoslavaca iz celog sveta, poznato kao mesto u kome se rodio Sveti Nikola. U Antalijskom muzeju se, pored silnih osvojenih bogatstava i narodne umetnosti, čuvaju kost i sarkofag Svetog Nikole, koje su vernici uspeli da spasu kada su gusari oteli mošti i odneli u Bari.

Gde i šta kupovati?

Čim sletite na Antalijski aerodrom možete videti jedan od najpopularnijih tržnih centara Migros, u kojem postoji mnoštovo prodavnica sa turskom robom, ali i svetskim brendovima. “Krpica” nikad dosta, ali suveniri će vas i vaše prijatelje dugo podsećati na tople letnje dane i nezaboavan provod. Gotovo je nezamislivo vratiti se bez staklenog turskog oka, koje – po predanju – onome ko ga nosi donosi sreću i štiti ga od uroka. Nargila je vrlo autentičan predmet koji nije samo ukras, već se može i koristiti, a nema te dnevne sobe u koju se ne mogu smestiti svileni jastučići.

Šta treba probati?
Obavezno probajte turske pide, tradicionalno testo sa nadevom nalik pici ili gozleme, koje su slične tortiljama. Pored kafanica u kojima se služe tradicionalna jela od testa, sira i mesa, a kao aperitiv se pije raki (nešto kao domaća ljuta), tu su i prestižni restorani - Marina u Marina koji nudi riblje specijalitete, Konjalilar u Antaliji sa zurskim i internacionalnim specijalitetima.

_MG_8076

_MG_8077

_MG_8097

_MG_8130

_MG_8340

_MG_8400

_MG_8402

_MG_9258

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin