Bora Todorović: Kako je otišao večiti dečak

Bora Todorović: Kako je otišao večiti dečak

Autor: | 24/07/2014

0


Spustila se zavesa i poslednji put nam se poklonio, a gotovo da nismo ni primetili. Jer, sve je bilo tiho, nenametljivo, bez velike gužve i pompe, onako kako je i živeo. Koji god epitet da stavimo pored imena Bore Todorovića, za milione onih koji su ga voleli i za sve što nam je pružio te reči verovatno neće biti dovoljne, a njemu ionako nikad nisu previše značile.
- Bora će ostati upamćen po ulogama malih ljudi, koji se snalaze sa osmeh na usnama i uz neverovatne priče o preživljavanju - izjavio je Dušan Kovačević na vest o iznenadnoj smrti još jednog iz plejade večnih, neumornog šarmera, koji je za svega nekoliko dana pripremio i odigrao ulogu u kojoj baš nikako nismo mogli da ga zamislimo. Jer, dodaje njegov kum, svima nam je bio kao najbliži rod.
Rođen je u Beogradu, 1930. godine, u učiteljskoj porodici. Starija sestra, slavna Mira Stupica, odvela ga je na daske koje život znače kada se radio komad u kome je trebalo da zaigra i jedan dečak. Reditelju je kazala da ima mlađeg brata. Ne očekujući mnogo, Bora je nekoliko godina kasnije otišao da polaže prijemni na Akademiji. I krenuo putem kojim se ređe ide, ali se do veka zadržao u našim životima. Nizali su se sve sami profesionalci koje smo mogli da nađemo u svačijoj priči - Đenka, Buda, Pik, Žilijen, Bob, nezaboravne filmske, pozorišne i televizijske uloge. Bilo bi ih verovatno još da prošlog ponedeljka moždani udar nije prekinuo čudesnu karijeru jednog od naših najvećih glumaca svih vremena. Ipak, stigao je da se raduje unuku koga mu je pre dva meseca podario sin Srđan. Ima i dve kćerke, Danu i Taru. Deca su, uvek je govorio, najsrećniji trenuci njegovog života.
Ali, nenadmašni Bora nije nas napustio. Samo je jednu scenu zamenio drugom. Svojim darom zadužio je pozorišni i filmski svet. Svojom vedrinom, humorom i toplinom zadužio je rodni grad. Otišao je on samo da tetki odnese lek, da kumu kaže kako će „i on sutra ovo da radi“, da zameni „đuntu sa sitnim nutom“, da popravi „vurunu“ i otvori neki novi bioskop.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin