Šeron Stoun: Susret sa smrću promenio je moj pogled na svet

Šeron Stoun: Susret sa smrću promenio je moj pogled na svet

Autor: | 20/08/2014

0

Jednom prilikom, kada je već uveliko bila diva nad divama, sa privilegijom da izluđuje koga stigne, od obožavalaca oba pola i svih generacija, preko kolega iz filmskog sveta, do američkog predsednika lično, Šeron Stoun je izjavila:

- Postala bih zvezda čak i da sam živela pod nekim plastom sena u Ajdahu.

Glumica koja najbolje prkosi godinama, s mangupskim pogledom i jezikom otrovnijim od botoksa, prošla je trnovit put dok nije probala svoje parče holivudskog kolača. Onog trenutka kada je, u već lepim tridesetim, provokativno prekrstila noge i dokazala da je prirodna plavuša, shvatili smo zbog čega neke harizmatične lepotice postaju zvezde, dok druge završavaju kao supruge bogatih rančera i plastičnih hirurga. Glamur je u "sedmu umetnost" vratila autsajderka ponosna na svoje proleterske korene, sposobna da izazove infarkt već na prvi pogled i pikantnija od ljutih papričica. Iako poseduje moćnu kombinaciju dramatične seksepilnosti, rafinirane elegancije i natprosečne inteligencije, dugo joj je trebalo da postane prva dama kinematografske erotike i upiše se u knjigu večnosti. Poslednjih godina, žena koju Holivud iz poštovanja zove "Doktor Šeron i gospodin Stoun" pažljivo bira uloge, te nije ni čudo što su svi jedva dočekali da vide vrele scene koje deli sa zanosnom Sofijom Vergarom u aktuelnom ostvarenju Vudija Alena "Matori žigolo". Međutim, gostujući kod Opre Vinfri, Šeron pažnju gledalaca nije skrenula novim filmom, već pričom o ličnoj drami koja ju je 2001. godine umalo koštala života. Otvarajući dušu slavnoj voditeljki, objašnjavala je kroz kakav je pakao prolazila dok je hodala ivicom smrti kada je pucanje aneurizme prouzrokovalo udar na najpametniji holivudski mozak. Zbog izliva krvi u mozak srušila se u svom domu u San Francisku, koji je delila sa tadašnjim suprugom Filom Bronštajnom, i zabrinula svet.

- Odjednom sam osetila stravičan bol, kao da mi je metak prošao kroz glavu. Nisam imala vremena ni da pomislim: "Ovo je kraj." Kada sam se nekoliko sati kasnije probudila u bolnici, rekli su mi da sam prilikom pada udarila glavom u ivicu kade i povredila vrat. Zbog ozlede su mi ugradili posebne proteze da ne bih pravila nagle pokrete, zbog čega i sada delujem ukočeno i teško okrećem gornji deo tela - otkrila je zvezda "Niskih strasti".

Imala je sreće, kaže, što je njen suprug bio kod kuće u trenutku kada je doživela moždani udar i što je bio dovoljno priseban da je odmah odveze u bolnicu. Bronštajn je kasnije rekao da je, čak i kada se našla licem u lice sa smrću, njen pogled bio ubitačniji. No, situacija nije bila baš toliko filmski nestvarna, jer su doktori ustanovili da je godinama imala bombu u glavi, a da to nije ni znala.

- Kada sam otvorila oči, prvo sam pomislila na Fila i našeg sina Roana. Onda sam pozvala mamu i rekla joj gde se nalazim. Sećam se da sam u tim trenucima bila u kolicima. Pitala sam šta se dešava, a jedan od doktora odgovorio je da me vode na operaciju. Bila sam zaprepašćena. Intervencija je bila hitna i tih nekoliko sati niko nije mogao da odgovori hoću li umreti ili nastaviti da živim. Ugradili su mi dvadeset dve sonde. To oktobarsko jutro i ponovo poklonjeni život promenili su moje dotadašnje poglede na svet. Shvatila sam da nikad više neću biti ista žena i da bi svaki dan trebalo živeti punim plućima, kao da je poslednji. Nastavila sam dalje, sa večnim rizikom od novih udara na mozak. Shvatam da moram da se čuvam, ali više ne zbog sebe, već zbog svoje dece - kaže pedesetšestogodišnja diva koja ima tri usvojena sina i koja je rođena sa retkim "prokletstvom" zvanim natprosečni koeficijent inteligencije.

Bila je knjiški moljac, vršnjaci su je smatrali čudakom i njeno detinjstvo je, kao i kod svih onih neprilagođenih i odbačenih, proteklo u naporima da svoje "nedostatke" nadoknadi tako što će postati najbolja u onome što je izabrala kao životni poziv. Nema potrebe isticati da je u tome uspela. Međutim, problema sa zdravljem imala je više nego snimljenih filmova, našalila se jednom prilikom. Kada je 1990. godine završila rad na blokbasteru "Totalni opoziv", u kome se takvom žestinom tukla sa Švarcenegerom da Džejms Bond pored nje ne bi opstao ni pola minuta, Šeron je umalo izgubila život u saobraćajnoj nesreći. Polomila je ključnu kost i vilicu, o čemu svedoči veliki ožiljak na vratu, a zadobila je povrede kičme zbog kojih i danas trpi bolove. Prošlog leta ponovo je zabrinula milione obožavalaca kada je zbog jakih glavobolja završila u bolnici.

- To je već postalo stvar navike. Još od detinjstva se borim sa astmom, nasledila sam i dijabetes, a doktori kažu da sam isključivo zahvaljujući zdravom načinu života uspela da pobedim karcinom limfnih čvorova s kojim se dugo mučila. Posle moždanog udara i povratka sa "druge strane" morala sam ponovo da učim da hodam, da govorim, da slušam, sve ispočetka. Nisam mogla da se setim mnogih stvari. Narednih godina, kada mi je sve u životu krenulo naopako, shvatila sam da ovo traumatično iskustvo i nije bilo toliko loše. U tim trenucima verovala sam da sam sve izgubila. Moj brak je bio završen, oduzeto mi je dete, karijera je bila skoro gotova, a nestao je i veliki deo mog identiteta. Bila sam ubeđena da ništa od mene nije ostalo - otkrila je Šeron kako je umalo upala u mrak, a onda, isključivo snagom sopstvene volje, kao mnogo puta do tada, smogla snage da se ponovo rodi.

- Bile su to hamletovske životne dileme. Iz borbe sa smrću izašla sam kao pobednik, shvativši da su svi ti lomovi najavili moj novi početak. Potonula sam do kraja, potpuno sam izgorela, od mene je ostao samo pepeo. Ali, digla sam se poput feniksa. I nastavila.

Kada se, 1998. godine, udala za novinara Fila Bronštajna, izgledalo je da njenoj sreći neće biti kraja. Svet joj je, međutim, srušilo saznanje da neće moći da postane majka, zbog čega je usvajanje dečaka potpuno raspametilo jednu od najlepših žena planete. "Niske strasti" odvele su je u istoriju i od nje stvorile mit, ali joj je tek mali Roan pružio beskrajnu radost. Glamurozna zvezda postala je nežna majka, kojoj su više od crvenih tepiha značile šetnje sa sinom i pravljenje kolača. Nažalost, porodična idila nije potrajala. Iako joj je razvod od Bronštajna teže pao od suočavanja sa bolešću, Šeron se vratila u igru. Usvojila je još dva dečaka, Lerda i Kvina, a zlobnici vole da kažu da bi bez problema mogla da usvoji i neke od momaka s kojima se poslednjih godina zabavlja jer i njima može da bude mama.

- Odgovaraju mi moje godine, ja spadam u ljude kojima prija duži rok trajanja. U prvoj polovini života imate lice s kojim ste se rodili. U drugoj dobijate lice kakvo zaslužujete. Ipak, izgled svakako nije najvrednija stvar na svetu i svugde se ceni na drugačiji način. Trebalo bi da budete kompletno srećni i ispunjeni da biste zračili. Mnogi zaziru od mene zbog silnih erotskih metafora, a teško je prići ženi koja predstavlja sinonim za nepopravljivu "kučku". No, prihvatila sam takvo stanje stvari i mislim da se može lepo živeti i bez ljubavi veće od života - tvrdi zanosna glumica, zbog čije pojave još klecaju kolena u planetarnim razmerama.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti