U susret konferenciji "Food Talk 2014"! Vesna de Vinča: GMO hrana je izuzetno opasna, a o njoj se malo toga zna

U susret konferenciji "Food Talk 2014"! Vesna de Vinča: GMO hrana je izuzetno opasna, a o njoj se malo toga zna

Autor: | 27/08/2014

0

Druga "Food Talk" konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će "govoriti" onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji dobru hranu vole i u njoj znaju da uživaju.

Konferenciju će biti započeta panelom u kojem će se govoriti o istinama i zabludama o GMO hrani. Jedna od učesnica ovog panela je Vesna de Vinča, koja kaže da je zdrava hrana zaokuplja već godinama, pogotovo od kada živi na brodu, zbog čega je blisko povezana sa prirodom.

- Moje izlaganje će se zvati "Lažne kontroverze oko GMO hrane" - kaže Vesna i dodaje:

- Prošlogodišnji, medijski izuzetno dobro propraćen ciklus izbora Mis Srbije, posvetili smo upravo ovoj vrsti opasne hrane o kojoj se, čini mi se, vrlo malo znalo u Srbiji, a posebno među mladima. Mislim da smo uspeli da mnoge ljude "probudimo" i ukažemo im na opasnosti koje vrebaju iza vizuelno savršene i "uglancane" hrane, koja nažalost prodire i u našu zemlju. Pošto sam bila pisac scenarija, iskoristila sam tu ogromnu gledanost, da o GMO fenomenu progovorimo kroz četiri kratka dokumentarca o posebnim ličnostima, o "revolucionarima" u borbi za zdravu i organsku hranu, o jednom Englezu, jednom Francuzu, jednom Amerikancu i jednom Srbinu. Ovom prilikom ću nešto više reći o dvojici - kaže Vesna a potom i otkriva o kome je reč:

- Prvi heroj je poznata medijska figura, šarmanti i dinamični kuvar Džejmi Oliver, koji godinama vodi bitku za zdravu hranu u Britaniji i SAD-u, otkrivajući tragične činjenice u vezi sa ishranom dece u vrticima i školama, koja je plaćena iz državnog budžeta. Oliver se posvetio i otkrivanju opasne "tajne" pripremanja hrane sa otrovnim aditivima u sistemu brze hrane. To sve radi medijski i javno. Decu uči šta ne smeju konzumirati i crvenom maramom maše ispred očiju korporacija koje proizvode hranu, a isključivi cilj im je profit. Svaka mu čast. Ja sam Oliverov fan baš - priča oduševljeno ona i nastavlja u istom maniru:

- Drugi junak je Žoze Bove, Francuz koji je žrtvovao svoj život za dobrobit francuskog društva. Uletao je u polja GMO kukuruza i palio ih. Zbog toga su ga privodili, sudili mu, zatvarali ga. Kada ga puste, on opet uleće i pali GMO polja, ukazujući na pogibeljnu dimenziju ovih pomalo monstruoznih novih organizama koji liče na biljke, žitarice. Tako je živeo godinama... "Postoje trenuci kada je dobro biti u zatvoru za nešto dobro: protiv GMO hrane i globalizacije!", izjavljivao je ne predajući se. Bove je uspeo! Ušao je i u Evropski Parlament, odatle se, dakle institucionalno, bori protiv GMO lobija - kaže Vesna a potom naglašava za kraj:

- Naravno kao obožavateljka zdrave hrane, dobrog mirisa i ukusa, načina pripreme koji taj kvalitet ne uništavaju već dopunjuju, jedva čekam da nešto novo naučim i da probam sve što će se na Salašu 137 spremiti. Uz dobro vino, naravno belo, koje najviše volim, a oduševljena sam i što ću još jednom slušati Zvonka Bogdana. Poseban je ne samo pevač, već čovek. Za sobom ostavlja vetar slobode i emocija.

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDEa sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin