Otvorena izložba Henrija Mura

Otvorena izložba Henrija Mura

Autor: | 26/09/2014

0

Otvaranje izložbe čuvenog britanskog umetnika Henrija Mura u Narodnom muzeju jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja ove godine. Postavka koju čini osamdeset grafika, pet modela skulptura i jedan radni model, koji su nastali od 1934. do 1984. godine, nosi naziv Henri Mur - grafičar, a da bi se njegov opus što celovitije prikazao tu su i fotografije umetnika nastale u procesu rada. Predstavljanje značajne zbirke radova umetnika koji je obeležio 20. vek rezultat je saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, "British Councila" i "Banke Intesa". Organizacija "British Council" ima višedecenijsku praksu predstavljanja britanske likovne umetnosti na gostujućim izložbama, a posebno mesto i značaj u tome ima rad Henrija Mura, za čiju je popularizaciju širom sveta umnogome zaslužan.
Čast da otvori izložbu imao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, koji je u inspirativnom govoru podsetio posetioce na 1955. godinu kada je čuveni umetnik prvi put izlagao u Srbiji. Gostima se obratio i Dejvid Mičinson, umetnikov lični prijatelj i nekadašnji direktor Fondacije "Henri Mur", koji je specijalno za ovu priliku došao u Beograd. Među govornicima su bili i Denis Kif, ambasador Velike Britanije, Toni O`Brajan, direktor "British Councila" za zapadni Balkan, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković i Maja Kolar u ime Banke Intesa.
Posebnu čar postavci daje to što su dela u polumraku istaknuta direktnim osvetljenjem. Među posetiocima bili su i Biljana Srbljanović, Jelena Đokić i Svetozar Cvetković, Aja Jung i mnogi drugi.

Piše: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin