I bogovi su je obožavali: 20 zanimljivih činjenica o čokoladi

I bogovi su je obožavali: 20 zanimljivih činjenica o čokoladi

Autor: | 10/10/2014

0

Da li postoji poslastica koju češće jedemo i koju više volimo?

1. Jedan od pljačkaša je uspeo pre 7 godina da pokupi iz jedne banke u belgijskom gradu Antverpenu količinu dragulja u vrednosti od 28 miliona američkih dolara, navodno uz pomoć čokoladice koju je ponudio obezbeđenju. Bajka?

2. Za potrebe snimanja čuvene scena u kupatilu iz filma Psycho u kojoj glavni junak ubija mladu ženu dok se ona kupa, čokolada je bila korišćena kao “krv”.

3. Tokom Drugog svetskog rata, nacisti su u jednom trenutku planirali da pogube engleskog premijera Winstona Churchilla tako što bi podmetnuli eksploziv u crnu čokoladu koju je Winston praktikovao da jede u svojoj radnoj sobi.

4. Naučno ime drveta od kog dobijamo kakao masu koja je ključni sastojak čokolade, Theobroma cacao, u prevodu sa latinskog znači “hrana bogova”.

5. Skoro godinu dana je potrebno da bi drvo kakaa dalo dovoljno kakaa za proizvodnju 10 uobičajnih čokoladica od 60 grama.

6. Čokolada sadrži više od 600 različitih aroma, dok crno vino ima samo oko 200.

7. Theobromin, sastojak kakao praha koji može da otruje pse, takođe je opasan i za ljude. Ali da biste pojeli fatalnu dozu potrebno je da pojedete odjednom više od 1,900 čokoladnih tablica od 60 grama.

8. Veruje se da su Maje bile među prvim narodima koji su uzgajali kakao drveće i da su imali tu čast da prvi konzumiraju čokoladu. Asteci su kaskalai za njima, ali morali su da kupuju od Maja, pošto im nije uspevao rast pomenutog drveta.

9. Engleska reč za čokoladu “chocolate” je nastala od astetcke reči “xocoatl” koja se odnosila na biter, ljut napitak koji su Asteci dobijali od semenki kakaa.

10. Čokolada se u 90% vremena koliko postoji konzumirala u tečnom, a ne čvrstom obliku.

11. Vladar Asteka, Montezuma II je pio više od 50 čaša čokolade svaki dan.

12. Čokolada vam daje više mentalne snage i izaziva lupanje srca više nego ljubljenje.

13. Prva čokoladna tabla je napravljena 1847. godine od strane Josepha Fryja.

14. Industrija čokolade prema poslednjim procenama vredi više od 110 biliona godišnje.

15. Najskuplja čokoladica na svetu je čokoladna tabla stara više od 100 godina. To je čokoladica Cadbury koju je kapetan Robert Scott nosio sa sobom na prvom ekspediciji koja je pošla na Antartik. Pre 13 godina je prodata na aukciji za 687 dolara.

16. Čokoladno mleko je nastalo na Jamajci. Iako se veruje da je irski botaničar Hans Sloane bio osoba koja je uz pomoć mleka i čokolade napravila prvo čokoladno mleko početkom 18. veka, sve više se veruje da je Hans bio prva osoba koja je na Jamaci konzumirala ovaj ukusan napitak.

17. U čokoladi se nalazi mali deo kofeina. U običnoj mlečnoj čokoladici od 60 grama nalazi se tek 10 miligrama kofeina, dok tamnija, crna čokolada sadrži daleko više kofeina. Jednako kao limenka Koka Kole.

18. Studija iz 2013 godine je pokazala da ukoliko osete miris čokolade u knjižari, 40 odsto kupaca će pazariti neki kuvar ili romantičan roman, dok će se 20 odsto opredeliti za bilo koji žanr.

19. Amerikanci za vreme Dana zaljubljenih pojedu više od 8 milijardi čokoladnih bombonjera, što ih čini jednim od najvećih konzumatora ove slasne poslastice.

20. Bela čokolada nije čokolada, ali to ste već znali. Kao i činjenicu da je čokoladno mleko savršen napitak posle napornog treniranja.

Izvor: stvarukusa.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin