Jedan od najzanimljivijih kuvara današnjice i španske Baskije Andoni Aduriz perjanica je nove baskijske kuhinje. Iako je po vokaciji kulinar, o svemu razmišlja u maniru filozofa ili osobe sklone iznenađujućim zaključcima. Sa dvojicom naučnika hemičara, u njegovoj kuhinji svetski poznatog restorana "Mugaritz", stvorio je neke od najrevolucionarnijih specijaliteta. Morao je da postane smeo i inovativan jer je doživeo veliku nesreću - pre četiri godine njegov restoran nadomak San Sebastijana u Španiji je izgoreo. Inače, restoran, na čijem je čelu Aduriz, više puta je proglašavan za jedan od najboljih u svetu. Uprkos tome što je vatrena stihija potpuno uništila enterijer, zbog koje Mugaritz nije radio četiri meseca, Andoni nije klonuo već je s puno entuzijazma krenuo otpočetka. Solidarnost sa njegovim gubitkom pokazali su svetski šefovi koji su mu slali pomoć dok restoran u potpunosti nije stao na noge, a inovativni Aduriz bio je radikalniji i hrabriji u kreiranju jelovnika.
Da li je za vas kuvanje umetnost? Kuvanje danas nije samo hrana već i performans.
Znači, to nema veze sa objektivnošću čula, da je nešto ukusno, a drugo nije?
- Laž je da su čula objektivna. Mi čulima govorimo kako da reaguju i šta bi trebalo da im se sviđa. Recimo, lignje koje spremamo u Baskiji direktno se vade iz mora pre spremanja. Bio je običaj da se spremaju meke, to je postao standard. Jednom mi je sin rekao dok je jeo tvrdu lignju: "Tata, ovo je super, baš mi se sviđa kad krcka pod zubima!" Nije bio opterećen predrasudama kakva bi lignja trebalo da bude. I zaista jeste, lepša je kad krcka. Sve je počelo kada sam počeo da odbacujem predrasude kako nešto mora da se napravi. Ljudi kreiraju status preko hrane, kao i preko odeće, i izborom hrane pokazuju svoju ličnost. Čula se filtriraju. Čovek je jedina životinja koja je probala da jede pokvarenu hranu, i dobila sasvim drugu hranu. Od prokislog mleka dobili smo jogurt, sir. Od prokislog grožđa vino. Da li je ta promena hrane bila defekt ili vrlina? Odlučuješ sam.
Koliko vas je požar u restoranu "osvestio" i formirao?
- Mnogo. Shvatio sam da je sve relativno i da začas može da nestane, kao i ja. I zato kad ponovo krećeš, to činiš hrabrije i bez želje da sve uradiš isto, radikalizuješ se i postaneš revolucionarniji u "drugom kulinarskom životu". Ne dobija svako drugu šansu.
Šta je najlepše u životu slavnog kuvara? Koje vam je omiljeno jelo?
Jesu li kuvari nove superzvezde?
- Znate li ko želi slavu? Siromašni ljudi. Bogati ne žele slavu, oni bi da budu anonimni. Siromaštvo nas goni da želimo da postanemo slavni.
Da li ste sanjali o tome da postanete kuvar? Šta želite sada kad ste slavni?
- Nisam uopšte mislio da ću biti kuvar. Ali kad sam došao tu, važno je truditi se, devedeset pet odsto uspeha je vežba. Možeš da imaš enciklopediju o plivanju, pa, iako sve pročitaš, ako ne uđeš u vodu, nećeš znati da plivaš. A neki klinac će plivati kao riba, bez ijedne pročitane reči. Tako je i sa receptima o kuvanju. Ne znanje, nego praksa i eksperiment. O čemu sanjati? U kulinarstvu više ni o čemu. Ali, ja sanjam da promenim svet, a ne gastronomiju. Gastronomija je bila samo prvi korak koji se slučajno desio.
Intervju: Žikica Milošević, Life Content
Pročitajte još
Peđa Jovanović mora na operaciju tumora u Beč
Peđa Jovanović mora da operiše tumor
22/12/2025
Saznajte višeDejan Stanković stigao na Marakanu, od danas je ovo njegov novi posao, rekao zbogom Rusiji
Dejan Stanković ponovo trener Crvene zvezde
22/12/2025
Saznajte višeTri godine tuge teške kao olovo: Na današnji dan preminuo je Marinin i Futin sin
Godišnjica smrti Milana Laće Radulovića
22/12/2025
Saznajte višeSvi pričaju o Bekamovima: Da li su Dejvid i Viktorija “otpratili” sina Bruklina ili on njih?
Porodica Bekam u sukobu sa Bruklinom
22/12/2025
Saznajte višeBojan Marović žrtva prevare: Krivična prijava je podneta
Bojan Marović žrtva prevare
22/12/2025
Saznajte višeĆerka Ane Sević napunila 5 godina: Slavljenica kao med, a torta je posebna priča
Ćerka Ane Sević napunila 5 godina
22/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)