Ovo su tri najčešće greške koje pravimo s krompirom

Ovo su tri najčešće greške koje pravimo s krompirom

Autor: | 16/10/2014

0

Krompir je definitivno najrasprostranjenija namirnica na svetu, ali nažalost malo cenjena i često na lošem glasu. Zanimljivo je kako bi se hraneći samo krompirom čovek mogao održati u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje poseduje. Upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati sačuvati i iz kropmira izvući najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbegnete ove tri najveće greške.

Kuvanje oguljenog i nasečenog krompira

Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranljiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.

Kada ne možete da izbegnete guljenje krompira učinite to, ali pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.

Zamrzavanje jela s krompirom

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati, naime pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamne i suve prostorije idealni su uslovi za čuvanje krompira. Takvi će sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranljive vrednosti, ukoliko klice izrastu potrebno ih je što brže maknuti.

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrejavanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.

Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako ga treba izbegavati. Nutricionisti preporučuju da se krompir jede ohlađen, jer tada se u njemu povećava otporni skrob.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: namirnica