Zdravi i ne goje: Ovo su ugljeni hidrati koje slobodno možete da jedete!

Zdravi i ne goje: Ovo su ugljeni hidrati koje slobodno možete da jedete!

20/10/2014

0

Nisu baš svi ugljeni hidrati loši i nezdravi.

Kao i u svemu ostalom, postoje dobre i loše strane ugljenih hidrata, a evo koji su potpuno zdravi.

Integralne žitarice

Za bolji i zdraviji život, uvrstite integralne žitarice u svakodnevnu ishranu. One sadrže veliku količinu vlakana, minerala, vitamina i antioksidanata.

Voće

Voće je odlično za probavu i pruža vam trenutni izvor energije. Plus, količina dobrih ugljenih hidrata koju sadrži i više je nego zadovoljavajuća. Voće kao što su kupine, borovnice, maline, nar i brusnice snabdevaju vas vlaknima i vitaminima. Takođe, voće je niskokalorično pa je poželjno da ga konzumirate, ako želite da se rešite suvišnih kilograma.

Pasulj i sočivo

Pasulj vam obezbeđuje neophodna vlakna i energiju, a 100 grama pasulja sadrži oko 40 grama ugljenih hidrata. On je i izvor proteina, a ugljeni hidrati koji se u njemu nalaze sporo se probavljaju zbog čega ste duže siti. Sočivo i mahunarke takođe su odličan izvor vlakana, vitamina i minerala.

Povrće

Uglavnom sve vrste povrća sadrže vlakna, minerale, vitamine i antioksidante. Kelj, spanać, šargarepa, zelena salata, crveni luk, špargle i celer najbolje su vrste povrća koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

Testenina

Bilo koja vrsta testenine izvor je dobrih ugljenih hidrata pa će vam pomoći da vratite energiju. Naravno, konzumirajte testeninu od integralnih žitarica a izbegavajte sir i koristite zdravije soseve, kako biste sprečili unos masti u organizam.

Pečeni krompir

Krompir je pun ugljenih hidrata i vlakana. Jedan krompir prosečne veličine sadrži oko 50 grama ugljenih hidrata. Ali, umesto da ga pržite, ispecite ga. Dovoljno je da dodate malo soli i bibera i da ga ubacite u rernu.

Ovsene pahuljice

Uvek ih možete jesti za doručak i sigurno ćete se duže osećati sitim. Za još bolji ukus, možete im dodati grožđe, orašaste plodove ili neko voće.

Izvor: Superzena

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti