Vasil Hadžimanov Bend i Dejvid Bini: Svetski džez u Novom Sadu

Vasil Hadžimanov Bend i Dejvid Bini: Svetski džez u Novom Sadu

Autor: | 28/10/2014

0

Nakon 17 godina od kada se Vasil Hadžimanov vratio u Srbiju iz Amerike, ovo je prvi put da se susreće sa starim prijateljem, renomiranim saksofonistom i kompozitorom Dejvidom Binijem.
Vasil Hadžimanov Bend i Bini će iskoristiti priliku da zasviraju zajedno u okviru najnovijeg  projekta M Lab koji se realizuje u saradnji sa Radio Televizijom Vojvodine, a koji pored koncerta obuhvata i Master Class (javni čas). Snimak koncerta će biti deo najnovijeg, live albuma Vasil Hadžimanov Benda, čije je objavljivanje planirano 2015. godine.
30. oktobra ljubitelji, pre svega, dobrog i kvalitetnog jazz zvuka moći će da prisustvuju Master Class-u na temu “Jazz saksofon i moderna jazz kompozicija” od 17 časova, a potom i koncertnom nastupu VHBenda i Dejvida Binija sa početkom u 21 čas.

Osnovna ideja koja stoji iza M Lab-a je da se muzika ne posmatra i ne koristi samo u pasivnom kontekstu (publike koja sluša i gleda koncert), već je koristiti kao kanal za lakšu i dostupniju muzičku edukaciju tako što će se omogućiti direktna interakcija učesnika (predavača), sa učenicima, studentima, profesionalcima i drugom muzičkom i ne muzičkom javnošću.

- Ideja o seriji muzičkih radionica pod nazivom M Lab desila se, po mom mišljenju, iz čiste potrebe za saznanjem mnogobrojnih segmenat, koji čine muziku i muzički biznis danas, a koje nažalost nemamo u našoj zemlji gde da naučimo. Sistem predavanja koje planiramo da snimamo ima za cilj da mladim muzičarima pokaže koliko različitih mogućnosti ima u bavljenju ovom profesijom i da im pruži širok izbor opcija kada jednog dana odluče  da se bave ovim poslom - izjavio je Vasil Hadžimanov i dodao:

- Ja bih lično bio presrećan da sam u svom periodu muzičkog sazrevanja imao prilike da gledam ili čak prisustvujem takvim predavanjima i sve to u svojoj zemlji.

Ulaznice za koncert Dejvida Binija i VHBenda se mogu naći na Gigstix prodajnim mestima po ceni od 500RSD. Ulaz na Master Class (javni čas) je besplatan.

Ne propustite priliku da budete deo ovog jedinstvenog muzičkog iskustva!

Dejvid Bini je Američki alt saksofonista i kompozitor, sa izdatih 13 autorskih albuma, veoma cenjen i priznat, kako od strane kolega i kritičara tako i od publike koja je imala priliku da ga čuje na brojnim festivalima i koncertima širom sveta. Nastupajući, od jazz klubova u Njujorku, do jazz festivala po celom svetu, Dejvid je delio scenu sa nekim od najvećih muzičkih imena današnjice kao što su Areta Frnnklin u Karnegi Holu, do Dzon Zorn, Bil Frisel, Medeski Martin i Vud, Brajan Blejde, Dzim Hol, Dzil Evans Orchestra, Nora Dzons, Kris Poter, Uri Kajne i drugima.

Kompozitor, klavijaturista i aranžer, Vasil Hadžimanov sa svojim bendom svrstan je u najproduktivnije i najperspektivnije džez muzičke sastave Srbije i bivše Jugoslavije sa objavljenih pet albuma od 2001. godine, mnoštvom nastupa u zemlji i regionu kao i redovnim prisustvom na svim ovdašnjim, regionalnim i internacionalnim džez  manifestacijama i festivalima. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Dejvid Bini i Vasil Hadžimanov - nastalo kao poznanstvo tokom studentskih dana, prijateljstvo između Vasila i Dejvida rezultiralo je velikim brojem nastupa i zajedničkih snimanja tokom Vasilovog boravka u Americi. Upravo iz zajedničke muzičke prošlosti se i rodila ideja da se realizuje ovaj interesantan projekat. Ovo je takođe prvi put da jedan istaknuti predstavnik američke moderne jazz scene saradjuje sa srpskom grupom muzicara.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin