Prvi put u Srbiji: Obeležen internacionalni Dan pažnje

Prvi put u Srbiji: Obeležen internacionalni Dan pažnje

Autor: | 13/11/2014

0

U cilju povratka i očuvanju običaja svakodnevnog ukazivanja pažnje osobama koje nas okružuju, „Najlepše želje“ pokrenule su inicijativu za obeležavanje novog praznika u Srbiji – Dana pažnje. Ideja je da se Srbija priključi svetskom pokretu, koji Svetski dan ljubaznosti obeležava svakog 13. novembra.
Tim povodom, “Najlepše želje“ i ekipa emisije „Žene“: Ivana Zarić, Irina Radović, Marija Kilibarda, Nataša Ristić i Maja Volk organizovale su druženje sa predstavnicima medija kako bi zajedno prodiskutovali načine, prilike i koliko često pružamo pažnju jedni drugima.

Osim malih poklona pažnje za sve kupce u „Soko Štark“ radnjama, na današnji dan predstavnici kompanije Soko Štark i Fejsbuk fanovi stranice „Najlepše želje“ uručiće poklone Prihvatilištu za decu ulice i Domu za stare na Bežanijskoj kosi. Međutim, da pažnja ne znači samo poklon, predstavnici Štarka i svi koji podržavaju ovu aktivnost pokazaće druženjem sa štićenicima ovih ustanova.
Jedan od povoda za ovakvu inicijativu je i istraživanje koje svake godine objavljuje CAF (Charity Aid Foundation), a sprovodi agencija Gallup, koje pokazuje da se Srbi ne nalaze među najdarežljivim i najljubaznijim nacijama na svetu. Naime, prema Svetskom indeksu davanja (WGI) Srbija se krajem prošle godine nalazila na začelju liste - 123. mestu, što ukazuje da ne pokazujemo empatiju i ne ukazujemo dovoljno pažnje jedni drugima.

Istraživanje obuhvata 135 zemalja ili 94% svetske populacije, a WGI indeksom obuhvaćena je pažnja koju poklanjamo strancima, volontiranje i novčane donacije. Sjedinjene američke države se nalaze na samom vrhu liste dok su iza nas ostale Kina, Grčka i Turska.

Dan pažnje u Srbiji do sada nije obeležavan, a cilj brenda „Najlepše želje“ je da na Dan pažnje razmislimo o svojim postupcima i malim znacima pažnje – komplimentima, osmehom, zagrljajem, simboličnim poklonom obradujemo svoje najbliže, kolege, poznanike ili totalne neznance na ulici. Jer baš kao što čokolada utiče na naše pozitivno raspoloženje, tako i dobra dela koja činimo za druge povećavaju naš osećaj sreće.

Jer kao što je Ezop davno rekao: „Ni jedan znak pažnje ma koliko mali bio, nikada nije uzaludan“.
Svetski dan pažnje ustanovljen je na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju, 13. novembra 1998. godine. Posebno se obeležava u Kanadi, Japanu, Australiji, Nigeriji i Saudijskoj Arabiji, a poslednjih nekoliko godina sve veću popularnost stiče i u Indiji, Italiji, Singapuru i Velikoj Britaniji.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin