Ne konzumirajte ove namirnice ukoliko ste prehlađeni

Ne konzumirajte ove namirnice ukoliko ste prehlađeni

06/12/2014

0

Kada ste prehlađeni, sa svih strana stižu informacije o tome šta treba jesti, šta će podići imunitet i stvoriti oko vas nevidljivi štit koji će suzbiti bakterije i izlečiti prehladu.

Niko ne govori previše o namirnicama koje odmažu kod prehlade. Donosimo niz takvih namirnica, a vi ih zaobiđite kada ste prehlađeni.

1. Veštački voćni sokovi

Kupovni napici puni šećera vezuju se za krvne ćelije i uzimaju telu preko potrebne vitamine i tako oslabljuju imunitet. Bolje se poslužite sokom od sveže ceđenog voća.

2. Pržena hrana

Jasno je da nije preporučljiva ni kada nismo bolesni, pa tako ni kada jesmo. Ali, razlog tome je činjenica da je pržena hrana krcata zasićenim masnoćama koje su teško probavljive pa mogu poremetiti probavni sistem organizma. Kada ste prehlađeni, to vam nikako ne treba.

3. Kafa

Umesto kafe, bolje posegnite za većim količinama vode. Naime, kofein deluje kao jak diuretik, a to može izazvati dehidraciju ionako oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu nagrizati već oštećenu sluznicu pa vas tako može napasti još jači kašalj ili curenje iz nosa. Kisele namirnice podrazumevaju kiselo povrće i citruse. Ipak, citruse je poželjno unositi, ali ceđene ili pomešane s čajem ili nekim toplim napitkom (osim kafe).

5. Alkohol

Alkohol podstiče tečnost iz tela i može uzrokovati dehidraciju. Nije potrebno naglašavati da se alkohol ne sme kombinovati s lekovima kojima pribegavamo kod prehlade. Bez obzira na to što neka istraživanja potvrđuju da čaša vina uz jelo osnažuje imunitet, kada ste bolesni nemojte praktikovati tu naviku.

6. Mlečni proizvodi

Iako su puni vitamina D i proteina, mlečni proizvodi podstiču izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, a to će verovatno dodatno pojačati kašalj i curenje iz nosa.

Izvor: portaloko.hr

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin