Da li su probiotici zaista toliko "čudotvorni"?

Da li su probiotici zaista toliko "čudotvorni"?

Autor: | 14/12/2014

0

U poslednjih nekoliko godina naučnici su počeli da bolje razumeju važnu ulogu mikroba koji se nalaze u organizmu prosečne osobe.

Nakon decenija istraživanja, kojima je bio cilj da otkriju kako ubiti bakterije sapunom i antibioticima, sada polako dolazimo do spoznaja da naša simbioza s njima ima smisla.

Istina je da nas neke bakterije mogu učiniti bolesnima, ali druge zapravo pomažu našem zdravlju. Ima i onih koje pomažu u razgradnji hranljivih materija u našoj hrani, uče naš imunitet kako da prepozna neprijatelja te se bore protiv trovanja hranom.

Među takve bakterije spadaju probiotici, čiju delotvornost potvrđuje sve veći broj istraživanja. Imaju li oni zaista tako pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje? Stručnjaci su u odgovoru složni – svakako! Probiotici, kako su pokazala istraživanja, čuvaju probavu, pomažu kod dijabetesa tipa 2, korisni su za decu, a pomažu i u borbi protiv depresije jer podstiču mozak na proizvodnju srećnih hormona.

A gde kupiti kvalitetne probiotike? Ovo pitanje ima smisla s obzirom na to da je jedno prošlogodišnje istraživanje pokazalo da neki proizvođači stavljaju neznatne količine probiotika u jogurt te da od njih nema koristi.

Tražite one boljeg kvaliteta. Ako možete, kupujte organske u proverenim marketima. Ono što je najvažnije je da ih konzumirate svaki dan. Tada će vaše zdravlje zaista imati koristi od njih.

Izvor: tportal.hr

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin