Srpski prinčevi slave Božić u Beogradu

Srpski prinčevi slave Božić u Beogradu

Autor: | 05/01/2013

0

Kako je Božić praznik koji okuplja porodice, i u domu prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića, tradicionalno, svi su ponovo na okupu. Sinovi NJKV, prinčevi Petar, Filip i Aleksandar došli su iz Amerike i nalaze se u Beogradu, gde zajedno sa ocem i princezom Katarinom odmaraju i pripremaju se za najveći pravoslavni praznik.
Pred prestojeći praznik, prestolonaslednik Aleksandar II uputio je svim građanima Srbije, koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, poruku, u kojoj, između ostalog, stoji:
- Poštovani građani Srbije,
 2012. je bila veoma teška godina za Srbiju, iako je ispunila sve svoje međunarodne obaveze. Još uvek nije zvanično zatraženo da Srbija prizna Kosovo, ali joj je naloženo da sa njim normalizuje dobrosusedske odnose. Naš narod koji tamo živi je izložen velikom pritisku. To se sve dešavalo u 2012. godini koja je stogodišnjica Prvog balkanskog rata kojim je moj pradeda Kralj Petar Prvi ispunio Kosovski zavet i posle pet vekova oslobodio srpski Jerusalim. I tada, pre 100 godina Srbija je tražila svoj put između velikih sila koje joj nisu uvek bile naklonjene, ali je imala svoje nacionalne ciljeve, svoju strategiju, i svoje načine kako da ih ostvari. Neki kažu da istorija ne sme da bude teret za put u budućnost, i ja se sa time slažem, ali istorija mora da nam bude nauk, iz nje moramo da učimo da ne bismo pravili iste greške.
U saopštenju je NJKV takođe istakao i ponos zbog velikih, svetski značajnih rezultata koji su postignuti.
- Naši mladi matematičari su ponovo pobeđivali na svetskim takmičanjima, kao i naši sportisti koji su doneli medalje sa Olimpijskih igara. Pobednici su tu, među nama. Svi ovi rezultati i dostignuća potvrđuju da je Srbija zemlja sa mnogo talenata i velikim potencijalima.
Upravo zbog toga treba svi da se ujedinimo i gradimo stabilno i prosperitetno društvo, za dobrobit naše otadžbine, svojih porodica i svih građana Srbije, bez obzira na njihovo poreklo ili versko opredeljenje.
Na kraju, prestolonaslednik Aleksandar II, zajedno sa svojom porodicom, svima je poželeo srećan Božić rečima:
- Hristos se rodi!

Izvor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još