Kćerka vojvode i vojvotkinje od Kembridža menja stogodišnje pravilo

Kćerka vojvode i vojvotkinje od Kembridža menja stogodišnje pravilo

Autor: | 10/01/2013

0


Britanska kraljica Elizabeta II objavila je danas da će, ako vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, Vilijam i njegova trudna supruga Ketrin, budu dobili devojčicu, ona službeno nositi titulu princeze, čime je tako promenjeno pravilo uvedeno pre sto godina.
Prema odluci kralja Džordža V iz decembra 1917, samo najstariji sin vojvode i vojvotkinje, koja bi trebalo da se porodi sredinom godine, mogao bi se zvati princom, dok bi devojčica nosila titulu "lady" i ne bi bila oslovljavana sa "kraljevsko visočanstvo".
Ali, kraljica je izdala tzv. "Letters Patent", jedan oblik kraljevske objave, koji menja to pravilo na način da se sva deca vojvode, čiji je otac princ prestolonaslednik Čarls, moraju tretirati na isti način.
Promena je bila očekivana, nakon što se Velika Britanija i još 15 država članica Komonvelta usuglasilo oko promene pravila nasleđivanja, tako da muški naslednici više nemaju prednost kod prava na presto.
"Letter patent" omogućava kralju ili kraljici da izvede zamene ili odluči o nečijoj tituli i službenom statusu bez odobrenja parlamenta. To pravo kraljica je iskoristila dodeljujući titulu vojvode od Kembridža Vilijamu, kada se oženio sa Ketrin u aprilu 2011.

Izvor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još