Bane Krstić: Nedostaje nam samopoštovanje

Bane Krstić: Nedostaje nam samopoštovanje

Autor: | 16/01/2013

0

Ono što nam kao narodu često nedostaje jeste samopoštovanje, pa i ovu, prvu zvaničnu proslavu pravoslavne Nove godine u mom Novom Sadu doživljavam kao korak u otklanjanju tog nedostatka. Novi Sad je, u prelepoj noći između 13. i 14. januara, najzad bio na ti sa samim sobom, a tako će, nadam se, sve više biti i naša Srbija.
Ovako, ne krijući oduševljenje, o dočeku pravoslavne 2013. godine na novosadskom Trgu slobode na kojem se, prema procenama, okupilo čak 15.000 ljudi, dan kasnije govori Bane Krstić, vođa “Garavog sokaka”. Zajedno sa grupama “Apsolutno romantično”, “Amajlija”, “Zvuci sa kamena”, “Uvertira” i “Rođenice”, taj sastav je, ne samo Novosađanima, podario nezaboravnu noć.
- Znamo pouzdano da je nekoliko punih autobusa došlo iz Beograda, bilo je mnogo ljudi i iz drugih gradova širom Srbije - nastavlja Krstić.
- Uzvišena, rekao bih gospodska atmosfera, samo dobre vibracije i besprekorna organizacija su ono što našu radost čini još većom.
Tokom nastupa Krstić je posebno pozdravio svog 84-godišnjeg oca Slobodana koji je, takođe, bio na Trgu slobode.
- On je najstariji član velike porodice Krstić i značilo mi je što je tu, pa sam prosto osetio potrebu da to javno kažem - objašnjava Bane.
Okupljeni na novosadskom Trgu slobode su, razume se, uživali u neprolaznim Banetovim hitovima poput “Skeledžije”, “Lepo ti stoji ruzmarin” ili “Ko te ima taj te nema”, ali je za sam dolazak pravoslavne 2013. izdvojio pesmu “Ja volim Novi Sad”.
- Nije to bilo slučajno. Kao rođeni Novosađanin, nju sam, svojevremeno, napisao za sve moje sugrađane, ali, još više, za one koji su ovde došli i, svojim životima, učinili kompliment Novom Sadu. Ta, za svakog otvorena vrata, su prava veličina našeg grada, to je ono što ga, zaista, čini svetskim.
Za razliku od dočeka 31. decembra, kada su na Trgu slobode nastupili hor Viva voks, Vlado Georgiev i Slobodan Trkulja, svi učesnici programa u noći između 13. i 14. januara pevali su - besplatno.
- Nismo imali nikakvu dilemu, naprotiv - kaže Krstić.
- Ovo je bio naš dar našem gradu i, nadamo se, začetku jedne prelepe tradicije. Hteli smo i da pokažemo da ne mora baš sve da bude komercijalno, da postoje i vrednosti koje su daleko, daleko iznad toga!
Kao i prilikom dočeka 2013. po gregorijanskom, i ovaj po julijanskom kalendaru okončan je vatrometom. Po opštoj oceni, bio je još spektakularniji, a mnogo je onih koji tako ocenjuju i ukupnu atmosferu u noći između 13. i 14. januara.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još