Kako raspoloženje i emocije utiču na našu kožu

Kako raspoloženje i emocije utiču na našu kožu

Autor: | 05/02/2013

0

Raspoloženje i emocije utiču na izgled kože, a time i na način na koji vas drugi doživljavaju, ističu naučnici sa Univerziteta u Njujorku. Tako smeh pomaže u jačanju dotoka kiseonika i poboljšava protok krvi, a samim tim ima i pozitivan učinak na boju i ten kože. On smanjuje nivo hormona stresa kortizola, a povećava nivo hormona stresa. Drugim rečima, ako nema stresa, nema ni bora od mrštenja i brige.

Stres
On je najveći neprijatelj mladolikog izgleda i može da ubrza starenje kože. Razlog za to krije se u kortizolu, hormonu stresa koji utiče na rad krvnih sudova i usporava proizvodnju kolagena zbog čega koža brže puca i stari. Nedostatak kolagena kožu čini manje elastičnom. Pored toga, dok smo pod stresom jedemo više nezdrave hrane i češće posežemo za gaziranim pićima i alkoholom koji mogu da isuše kožu. Upravo zbog toga bore postaju izraženije, a u kombinaciji s lošom negom, stres može da podstakne i razvoj akni.

Ljutnja

Ljutnja stvara bore, ali utiče i na brzinu kojom će se koža oporaviti i zaceliti. Mišići su zbog nje toliko napeti da nakon što se opuste, svejedno ostaju linije. Takođe, istraživanja su potvrdila da ljutnja usporava zarastanje rana za četiri puta zato što hormon stresa usporava proizvodnju kolagena ključnog u oporavku.

Depresija

Stalno mrštenje koje prati depresiju utiče na kožu, a nemogućnost mrštenja smanjuje osećaj tuge, utvrdila su istraživanja. Kod obolelih od depresije koji su redovno primali injekcije botoksa u čelo, depresija se nakon šest nedelja smanjila za 47 odsto. To znači da mišići lica itekako određuju raspoloženje. Depresija uzrokuje podočnjake i pojavu kesa ispod očiju, a nedostatak sna povezuje se i sa lošim tenom.

Stid
Ovaj osećaj se vidi i na licu jer neuropeptidi na njemu primaju signal od mozga zbog čega se koža crveni u neprijatnim situacijama. Često crvenjenje može da upućuje na hroničnu otečenost krvnih sudova odnosno rozaceu.

Strah
Prva reakcija mozga na strah jeste da pripremi telo na odbranu, pa stimulira nalet adrenalina. Adrenalin tera srce da brže pumpa, ali sužava krvne sudove pa upravo zbog toga izgledamo bledo. Sužavanje krvnih sudova zapravo je odbrambena reakcija u slučaju povreda, kako ne bismo prebrzo iskrvarili.

Autor: Life Content

Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti