Bob Marli: Dan kada je rođena legenda

Bob Marli: Dan kada je rođena legenda

Autor: | 06/02/2013

0


Na današnji dan, pre 68 godina, rodio se jedan od najvećih rege muzičara svih vremena Bob Marli. Odrastao je u sirotinjskom delu glavnog grada Jamajke, Kingstona, gde je zahvaljujući američkim radio stanicama otrkio afroameričku muziku. Nasleđe ropstva i svest o afričkoj domovini uvek se osećala u njegovom muzičkom opusu, čak i kada je osvojio fanove u zapadnom svetu.
Bob Marli je svoju više nego uspešnu karijeru započeo davne 1962, a godinu dana kasnije sa Banijem Livingstonom i Piterom Tošom oformio je čuveni sastav “The Waillers”. Njihova prva pesma bila je “Simmer Down”, koja je ubrzo postala hit na Jamajci. Njihova publika sve više raste i oni snimaju još par pesama, kao što je hit “It Hurts to Be Alone”.
Bob je uskoro preuzeo ulogu lidera, kao glavni pisac tekstova i muzike. Prvi album grupa ”The Waillers” je objavila 1965, a godinu dana kasnije Jamajku posećuje etiopljanksi car Hajle Selasije i ceo bend prihvata rastafarijansku veru. Iste godine Marli se oženio sa devojkom Ritom Anderson.
“The Waillers” 1973. godine izdaju i drugi album „Burnin’ “, sa klasicima kao što su “I Shot The Sheriff i “Get Up, Stand Up”. Njihova popularnost je još više porasla kad je Erik Klepton obradio pesmu “I Shot The Sheriff”.
Godina 1975. je bila posebno interesantna za Marlija. Njegov bend objavljuće treći studijski album “Natty Dread”, gde se nalaze hitovi poput “No Woman”, No Cry i „Revolution“. Zbog solo karijere, grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo menja ime u Bob Marli i “The Waillers”.
Tokom jedne turneje, Marli je igrajući fudbal povredio palac na nozi. Povreda se brzo proširila i u maju je saznao da ima rak, koji je bilo moguće odstraniti samo amputacijom. Bob je to odbio, jer se bi to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom verom. Turneja je otkazana, ali ga bolest nije sprečila da i dalje snima.
Godine 1980, Bob je po prvi put svirao u Africi, na koncertu u Gabonu, a Vlada Zimbabvea pozvala ga je da svira na proslavi Dana nezavisnosti, zašta je rege legenda kasnije izjavila da je to bila najveća počast u njegovom životu.
I pored bolesti Boba Marlija, on i njegov bend je nastavio sa nastupima, što je rezultiralo albumima “Babylon by Bus” (živi album), “Survival” (1978.) i “Uprising” (1980.). Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivi Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Bobu je pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.
Sledećeg jutra, 21. septembra, srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu, gde su mu pronašli tumor na mozgu i prognozirali još mesec dana života. Iako je Rita zahtevala da se turneja prekine, Bob je odlučio da nastavi. Međutim, nakon koncerta u Pitsburgu, bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Marli je prebačen u bolnicu u Majamiju, gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi, kao Berhane Selasije (Bob je ranije pripadao frakciji 12 Plemena Izraela).
U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, Bob Marli je želeo da se vrati na rodnu Jamajku, ali je umro 11. maja 1981. Ceo svet je bio u žalosti a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani 21. maja. Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja (engl. Nine Miles). Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.

Izvor: Telegraf.rs/Wikipedia
Foto: go4celebrity

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: bob marli