Oskar Pistorijus i Riva Stenkamp: Romansa okončana tragedijom

Oskar Pistorijus i Riva Stenkamp: Romansa okončana tragedijom

Autor: | 18/02/2013

0


Otac Oskara Pistorijusa izjavio je kako je ubeđen da je njegov sin odreagovao instinktivno kada je pucao i ubio svoju devojku.
Henk Pistorijus, kome je 59 godina, tvrdi da on i njegova familija ni najmanje ne sumnjaju u Oskarovu priču da je svoju devojku Rivu Stenkamp ubio greškom, misleći da je provalnik.
"Kada se profesionalno bavite sportom instinktivne reakcije su vam još izraženije", kaže on.
"U pitanju je bio čist instinkt i on protiv toga nije mogao ništa."
Henk je još izjavio da iza sportiste stoji njegova čitava familija i da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Oskar skinuo ljagu sa svog imena. Njegovi komentari u novinama "Sunday Telegraph" su objavljeni neposredno nakon zvanične porodične izjave, u kojoj se između ostalog kaže da je 26-godišnji sportista "nem od šoka i žalosti zbog dešavanja u prethodna tri dana."
U izjavi se takođe navodi da prikupljeni dokazi pobijaju bilo kakvu mogućnost da se radi o ubistvu sa predumišljajem, ali tužioci tek treba da donesu svoj sud.
Porodica insistira na činjenici da Oskar, koji je nakon osvajanja dve zlatne i jedne srebrne medalje na prošlogodišnjim paraolimpijskim igrama u Londonu u Južnoj Africi stekao ogromnu slavu, nije imao ni najmanjeg razloga da povredi svoju 29-godišnju devojku.
"Svi smo bili svedoci koliko su se ona i Oskar zbližili i koliko su bili srećni zajedno. Imali su zajedničke planove za budućnost, a Oskar je bio srećniji nego ikada", navodi se u zvaničnom saopštenju.
Zvanična izjava porodice je usledila neposredno nakon policijskog izveštaja, u kojem se navodi da je Pistorijus očajnički pokušavao da spasi život gospođice Stenkamp, nakon što ju je četiri puta upucao kroz zatvorena vrata kupatila. Tragičan događaj odigrao se u ranim jutarnjim satima 14. februara.
Radnici obezbeđenja i komšije, koji su požurili do njegovog stana u Pretoriji, tvrde da su videli Pistorijusa kako sa svojom plavokosom devojkom u naručju panično trči niz stepenice. U tim trenucima Riva je još uvek pokazivala znakove života, a Pistorijus je očajnički pokušavao reanimaciju metodom usta na usta.
"Krvavi tragovi na stepeništu su još jedan dokaz da je njeno srce i dalje kucalo", navodi se u izveštaju iz poznatih južnoafričkih novina "Beeld".
Jedan blizak prijatelj gospodina Pistorijusa je ispričao u subotu kako ga je sportista nazvao nekoliko trenutaka nakon što je Riva ubijena.
Džastin Divaris je izjavio sledeće: "Oskar me je nazvao u 4 ujutru i ispričao da je Riva pogođena. Rekao sam mu da se sabere i da ništa ne razumem o čemu priča, a on je samo ponavljao: ’Dogodila se strašna nesreća, upucao sam Rivu’. Zatim se na njegov telefon javio jedan od komšija koji mi je priču ponovio i rekao da dođem do Oskarovog stana. Bio sam u potpunom šoku. Pitao sam ga da li je Riva dobro i da li je pištolj slučajno opalio. ’Ne, nije dobro’, odgovorio je on. ’Dođi što pre možeš’."
"Beeld" takođe izveštava da je Pistorijus, koji je radi bezbednosti ispod prozora imao skriveno oružje - mitraljez, kao i pištolj od 9 mm ispod kreveta (veruje se da je sa njime upucao Stenkampovu), na čekanju imao još sedam prijava za legalizaciju vatrenog oružja.
U petak, na prvom pojavljivanju u sudnici nakon incidenta u četvrtak ujutru, Pistorijus je više puta briznuo u plač, posebno kada su tužioci izjavili da će biti optužen za ubistvo svoje devojke.
Pistorijusova najveća podrška su bili njegov otac i brat, koji su ga stojeći iza njega tešili i tapkali po ramenu. Henk Pistorijus je u subotu izjavio za "Sunday Telegraph" da su oni jedna izuzetno bliska porodica i da nemaju ni najmanje sumnje u Oskarovu nevinost.
"Uveravao sam ga da smo svi i srcem i dušom uz njega", rekao je Henk. "Bićemo uvek uz njega i uradićemo šta god bude trebalo."
Takođe, Henk je izjavio da ne oseća potrebu da Oskara ispituje previše detaljno o tragičnim dešavanjima tog jutra.
"Imaće i previše prilika da čitavu priču ponovi nebrojano puta. Mogu samo da zamislim koliko mu je teško i koliko ga je čitava nesreća emotivno slomila."
Henk, ubeđen da je njegov sin delovao u samoodbrani, misleći da je u pitanju provalnik, dodaje: "Apsolutno sam uveren da Oskar nije imao nameru to da učini i oko toga uopšte ne postavljam pitanje. Ubeđen sam da je Oskar pomislio da je u pitanju uljez i potpuno mi je apsurdno pomisliti bilo šta drugo."
Dodao je i:
"Svi znamo koliko je kriminal prisutan u Južnoj Africi. Mene sada zanima šta bi vi uradili da se probudite u pola noći i shvatite da vam je neko ušao u kuću? Da li bi pomislili da je neko od vaše porodice? Naravno da ne bi!", pita se Henk i tvrdi da je njihova čitava familija zaljubljena u lov, te da je njegov sin odrastao uz oružje.
Čitajući izjavu pred kamerama, Oskarav ujak Arnold i sestra Ejmi izjavljuju da je čitava porodica "u stanju potpunog šoka".
"Tokom proteklih nekoliko meseci svi smo upoznali i zavoleli Rivu, a njena tragična smrt nas je potpuno paralizovala", kažu oni.
"Svi žalimo za Rivom, njenom porodicom i njenim prijateljima. Oskar, kao što bi se moglo i pretpostaviti, potpuno je rastrojen od šoka i tuge."
Takođe, Arnold i Ejmi izjavljuju da im je neopisivo teško da se pomire sa optužbom za ubistvo sa kojom se gospodin Pistorijus suočava.
"Životi naše čitave porodice su zauvek okrenuti naglavačke. Ovo je nezamisliva tragedija", rekli su oni.
"Nakon konsultacija sa pravnim zastupnicima, duboko smo potrešeni optužbama za ubistvo. Ni najmanje ne sumnjamo u Oskarovu nevinost, a i svi forenzički dokazi odbacuju bilo kakvu mogućnost ubistva s predumišljajem."
Ipak, prošlonedeljni tragični događaji nisu prvi put doveli Pistorijusa u problem sa zakonom. Godine 2009. Oskaru je izrečena javna opomena zbog navodnog napada na 19-godišnju devojku, a prošle godine optužen je za slanje uznemirujućih tekstualnih poruka, u kojima jednom od prijatelja bivše devojke preti da će polomiti noge.
Mark Bečelor, prijatelj mladića kome je Pistorijus pretio, tvrdi da je Oskar i njega uznemiravao, te slao neumesne i preteće poruke.
"Obraćao mi se sa ’dečko’ i neprestano ponavljao da moramo da raščistimo situaciju. Rekao sam mu da ne sme tako da preti i uznemirava ljude, na šta bi on odgovorio kako ga nije briga i da me se ne boji, a zatim bi spuštao slušalicu", ispričao je Mark za jedne novine iz Johanesburga.
"Čovek koji je sa mnom pričao preko telefona je potpuno druga osoba od one kakvom se predstavlja u javnosti. On svuda sa sobom nosi pištolj i insistira na tome da kontroliše žene."
Rivin stric Majkl, koji kao i većina njene porodice živi u Port Elizabetu, kaže da takve izjave još neko vreme treba ignorisati i koncentrisati se na činjenice i aktuelni slučaj. Oskar Pistorijus, koji je preko vikenda zadržan u zatvoru, u utorak treba ponovo da se pojavi na sudu, kako bi razmotrili njegov zahtev za određivanje kaucije.
"Mi zaista ne želimo da nagađamo šta se dogodilo, radije ćemo obratiti svu našu pažnju na krivični postupak koji je pred nama", izjavio je Stenkamp za "Beeld". "Mi smo religiozna porodica i ako verujete u Boga znate da će pravda biti zadovoljena."
Uz dozvolu porodice ubijene Rive, rijaliti šou "Tropika Island of Treasure", sniman na Jamajci, emitovan je preksinoć na južnoafričkoj televiziji. Riva Stenkamp je uz ostale takmičare učestvovala u potrazi za blagom, a pobednik takmičenja je trebalo da dobije nagradu od 73.000 funti.
Na snimcima se vidi Riva kako na palubi jahte proučava mapu sa blagom, skače sa stene u more i pliva sa delfinima.
U dirljivom intervjuu, koji je dala samo nekoliko dana pre tragične smrti, Riva je izjavila kako je srećna što se vraća kući i koliko je bitno ostaviti neki pozitivan trag u životu. Obučena u žuto-crni bikini, Riva je izjavila: "Ne samo put kroz život, već i način na koji ćete ga završiti je izuzetno bitan. U životu morate ostaviti nekakav trag, pozitivan ili negativan."
I sam Pistorijus je nekoliko dana pre tragedije na svom Tviter profilu postavio jedan gotovo vidovnjački komentar: "Naučite da cenite ono što imate, pre nego što vas vreme primora da cenite ono što ste imali". Pistorius poruku završava rečima: "Živa istina..."

Autor: Life Content
Izvor: Telegraph.co.uk

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti