Ojačajte imunitet na osam prirodnih načina

Ojačajte imunitet na osam prirodnih načina

Autor: | 23/02/2013

0

Iako prehlada deluje bezazleno, može i te kako da zagorča život. Gotovo je nemoguće zaustaviti je pre nego što se "istutnji", što obično traje nedelju dana. Ipak, to ne znači da ne treba ublažavati tegobe i jačati organizam da bi se brže izborio sa virusima. Za početak važno je znati da je kijavica kapljična infekcija, i da može lako da se prenese dok razgovaramo s bolesnom osobom. Ponekad je dovoljno samo da se nalazimo sa njom u istoj prostoriji ili autobusu. Zato, ako imate kijavicu za početak izbegavajte kolektiv, skupove, male zatvorene prostorije jer možete da zarazite mnogo ljudi. Takođe, sobu u kojoj boravite treba često da provetravate, a primenom sledećih saveta možete da ublažite tegobe.
1. Đumbir i med- Preporučuje se uzimanje dve do tri šolje vrućeg čaja sa dodatkom đumbira i meda. Ovaj dodatak čaju možete lako da napravite ako izrendate pola čaše oljuštenog korena đumbira, i napunite je do vrha medom. Dobro promešati i u svaku šolju čaja sipati po kašičicu ove mešavine.
2. Preznojavanje - Dobar "lek" za kijavicu je preznojavanje a neophodno je da se za ovaj tretman popiju u kratkom razmaku jedna do dve šolje što toplijeg čaja. Preporučuje se čajna mešavina koja se priprema od kašike cveta lipe ili zove, i kašičice nevena ili jagorčevine. Dobijenu mešavinu preliti sa 250 ml ključale vode i ostaviti 15 minuta. U prohlađeni čaj dodati kašičicu meda i sok od polovine limuna. U međuvremenu kadu napuniti vodom temperature oko 38 stepeni. Nakon kupanja koje treba da traje oko 15 minuta, popiti još toplog čaja, leći u krevet i dobro se pokriti. Odmarati se oko pola sata. Ovaj tretman se ne preporučuje osobama koje imaju visok krvni pritisak.
3. Mešavina - Pripremiti čajnu mešavinu od: po 20 g cveta lipe i cveta zove, i po 10 g cveta hibiskusa, sušene koprive, divizme, jagorčevine i ploda šipka. Dve do tri kašike mešavine preliti sa 750 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti 15 minuta. U prohlađeni čaj dodati limun i med. Piti tokom dana.
4. Sirup od luka - Dobar je za jačanje imuniteta i pomaže da se izbaci sekret iz grla i nosa. Priprema: očistiti i blenderom usitniti jednu veću ili dve manje glavice crnog luka. Dodati 100 ml vode i 200 g kristal šećera. Staviti na ringlu da se kuva dok se ne stvori sirup. Uzimati kašičicu sirupa svakog sata sve dok tegobe ne popuste. Savet plus: ako nemate osetljiv želudac možete sveže iseckan crni luk posuti šećerom i ostaviti da luk pusti sok. Na taj način će dobijeni sirup sačuvati više lekovitih materija
5. Inhalacija - Od crnog luka može da se pripremi i odvar za inhaliranje. Manju glavicu sitno iseckati i preliti sa litrom vrele vode. Ostaviti da vri 10 minuta na umerenoj vatri. Preliti u posudu pogodnu za inhaliranje, prekriti glavu većim peškirom i inhalirati se 10 minuta.
6. Rastvor za ispiranje nosa - Dve kašike vidove trave (biljka vidac) popariti sa 200 ml vode. Poklopiti i preko noći ostaviti. Sutradan nos ispirati proceđenim čajem.
7. Masaža - Jagodicama srednjih prstiju pritiskati nosnu kost, gore-dole. Zatim povlačite prste duž obrva, čas jačim, čas slabijim pritiskom, ka slepoočnicama a onda naniže, preko jagodica i oko očiju. Ponoviti više puta.
8. Kefir - Kalifornijski naučnici kažu da čaša kefira ili jogurta i nekoliko narandži dnevno predstavljaju izvanredn zaštitu od gripa i drugih virusnih infekcija.

Izvor: Novosti

Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: imunitet prehlada