Emocije utiču na vežbanje - i obratno

Emocije utiču na vežbanje - i obratno

Autor: | 25/02/2013

0


Američki naučnici su ustanovili da najviše vežbaju osobe neutralnih osećanja, one koje nisu ni preterano srećne, ali ni naročito tužne.
Naučnici su, naime, želeli da otkriju u kojoj meri emocije, odnosno pozitivni ili negativni osećaji utiču na ljudsko ponašanje, pa i na donošenje odluke o redovnom bavljenju fizičkim aktivnostima.
Stoga su sproveli istraživanje na 153 studenta koje su podelili u tri grupe i svakoj puštali različite vrste filmova ne bi li se kod ispitanika stvorila osećanje sreće, tuge ili neutralno raspoloženje.
Prva grupa ispitanika je zamoljena da gleda komedije, drugoj su naučnici puštali filmske drame sa tužnim krajem, dok je treća grupa studenata gledala dokumentarne filmove o ekonomiji. Na kraju ovih projekcija svi studenti su morali da opišu svoje trenutno raspoloženje kao i da odgovare na pitanja koliko često vežbaju i koliko često požele da vežbaju.
Njihovi odgovori su otkrili da su oni koji su gledali dokumentarni film u većoj meri planirali fizičku aktivnost, dok su najmanje volje za vežbanjem pokazali studenti koji su gledali dramu. Američki naučnici, međutim ističu da ne bismo smeli dopustiti emocijama da nas sprečavaju u održavanju zdravih navika, naročito vežbanja, jer je ono jedan od najboljih načina da se popravi raspoloženje.
Naime, naučno je dokazano da fizička aktivnost ne samo da podiže nivo samopouzdanja, već i podstiče lučenje endorfina, hormona sreće.

Izvor: Novosti
Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: emocije vežbanje

Najnovije vesti