Leontina: Moja kćerka sluša Betovena i Baha

Leontina: Moja kćerka sluša Betovena i Baha

Autor: | 06/03/2013

0


Leontina Vukomanović dugo je izbegavala medije, ali ju je u žižu vratila pesma „Ludak kao ja“, koju je napisala Željku Joksimoviću. Njih dvoje su posle više od sedam godina obnovili saradnju, a da su jedan od najboljih tandema, pokazuje to što je pesma za samo nekoliko dana zabeležila višemilionsku gledanost na Jutjubu. Razgovor s Leontinom započeli smo najaktuelnijom temom - Beosong.

Kakav komentar imaš na Beosong?
"Prvobitni šok i razočaranje zamenila je potpuna ravnodušnost. Setila sam se razgovora s jednim od članova selekcione komisije, koji mi se požalio da je od gomile otužnih i neatraktivnih pesama trebalo odabrati 15 manje otužnih. Još tada mi je rečeno da među njima nema hita. Sad mi je sve jasno."

Da li ti se dopada pobednička pesma?

"Moje tri, na čelu s Maretom, bile su dovoljno različite za pobedu, isto kao i grupa SKY, trio devojčica koje su tek na početku i koje bih volela još koju godinu da gledam na sceni."

Zašto je Maja Nikolić pred Beosong govorila da si favorit za pobedu u duetu s Ivanom Pavlović?
"Ivana i ja se nismo prijavile za Beosong. Ne znam zašto je Maja plasirala takvu laž, možda joj je bilo neobično da se na festivalu nađe bez poznatih ili aktuelnih kolega. Naivne devojčice ili mladići koji rade u redakciji jednog magazina objavili su tu glupost bez ikakvog pokrića, dok su me neki pozvali i proverili informaciju. Objavili ste istinu, da me ne zanimaju festivali bez smisla."

U čemu je problem Beo­songa?
"Ključ problema ovogodišnjeg Beosonga krije se u lošem umetničkom direktoru. Njegov zadatak je da okupi sjajne autore, izvođače i da dobije hitove za svoj festival. Čarolija to radi - lično pozovem i animiram autore poput Vlade Georgieva, Kikija Lesendrića, Aleksandre Milutinović, Bore Čorbe, Dejana Cukića, Voje Aralice, Ivane Negativ, Nene Leković, Duleta Alagića, Kambe, Kopca, Kona, Ane Stanić... i svi urade hitove za decu. Novac za festival najpre se dodeli njima za rad, a ne završi u džepu samo neke scenografije ili tehnike. Festival - to su pesme pre svega."

Obnovila si saradnju sa Željkom Joksimovićem. Da li si zadovoljna reakcijama publike na pesmu „Ludak kao ja“?

"Čujem samo reči hvale, tu i tamo ima nedoumica oko neočekivanog aranžmana s kojim je pesma predstavljena javnosti. Pojedinci su navikli na klasične orkestracije mojih pesama, ali se već na drugo slušanje ljudi toliko navuku na ovaj novi zvuk da više i ne mogu da zamisle pesmu u drugačijem svetlu."

Da li ćeš još neke pesme uraditi sa Željkom?
"To zavisi od trenutne inspiracije. Navikla sam da velike pesme radim za svoju dušu, krajnje iskreno, ne razmišljajući o komercijalnoj upotrebi. Tako je bilo i s 'Ludakom'. Prava pesma sama nađe put do pravog izvođača. Kao što bi rekao Koeljo - kao da se ceo Uni­verzum uroti..."

Nevena Božović bila je pobednica prvog festivala Čarolija. Da li je ona bila tvoj favorit za pobedu u „Prvom glasu Srbije“?
"Nevena je bila moj favorit, a i dece iz Čarolije. Ona ima anđeoski glas i pojavu, ali je mlada za našu estradnu scenu. Njeno vreme tek će doći."

Da li ćeš s horom Čarolija objaviti album?

"Hor Čarolija je objavio album dečjih pesama za 'Bekolino', koji je zahvaljujući mom hitu 'Spavaj, beko, bekane', štampan u ogromnom tiražu. Za nekoliko dana izlazi i CD 'Ekološka bašta', za Zavod za udžbenike, čime hor na velika vrata ulazi u predškolske i školske ustanove. Ovo je najlepša potvrda mog autorskog rada za decu."

Da li tvoja ćerka Lucija pokazuje interesovanje prema muzici?
"Moje dete ima istančan muzički ukus. Voli da sluša Betovena i Baha, a prezire Šopena. Malo je ljubomorna što pažnja njene majke na probama hora nije usmerena samo na nju."

izvor: Kurir

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin