Danica Vučenić: Novinarstvo je postalo ženska profesija

Danica Vučenić: Novinarstvo je postalo ženska profesija

Autor: | 20/03/2013

0

Ona bez pardona postavlja teška pitanja o samoj suštini naših problema. Nakon što je svojim nepokolebljivim stavovima, oštrinom i hrabrošću osvojila gledaoce TV B92 u emisiji "Kažiprst", sada je autor emisije "Jedan na jedan" na TV Vojvodina. Danici Vučenić se divim jer je prema sagovorniku nepopustljiva i radi za stvari koje mogu promeniti zemlju u kojoj živimo.

Da li ste samim dolaskom u Novi Sad i na Radio-televiziju Vojvodine, pristali da otupite svoju oštricu? Ipak, Beograd je Beograd, a javno mnjenje prestonice više odzvanja od ovog, pomalo provincijskog?

- Dolaskom na RTV počela sam da radim emisiju “Jedan na jedan”. Do tada sam godinama radila “Kažiprst”. Po formi i po sadržini bavim se istim poslom na isti način. Jedina je razlika u tome što mi se uvećao obim i, umesto četiri, vodim pet emisija nedeljno, i umesto pre podne emisija se emituje po podne. Ni na šta nisam pristala osim da nastavim po “starom”. Pitanje oštrice je stvar stava i lične odluke, a ne mesta na kome radite ili tema kojima se bavite. Beograd jeste “centar odjeka” ali koliko glasno nešto odjekuje vezano je za sadržinu, a ne za geografiju. Ponekad je izazov dobacivanje sa “periferije” u centar. Uostalom, provincijalizam je u glavama, a ne na mapama.

Zašto je Vaš i, uopšte ženski nastup, u političkim emisijama oštriji od muškog? Da li je manja verovatnoća da će Vas čuti jer ste žena, pa zato morate da budete toliko oštri i glasni?

- Teško mi je da govorim o ženskom i muškom nastupu. Mogu da govorim o profesionalnom i neprofeisonalnom. Da budem potpuno otvorena, u emisijama ne glumim ono što nisam. Energičnost, ako hoćete oštrina, deo je moje prirode. Istini za volju, ponekad glasnije odjekne tišina ili ono što se izgovori tiho. Tako da mislim da se problem čujnosti odnosi više na suštinu, a ne na formu. Možda grešim, ali mislim da u mom poslu kriterijum oštrine nije predominantan, već pitanje profeisonalizma i bivanja na strani publike. Uostalom, novinarstvo nije profesija u kojoj se donose važne odluke, ili profesija u kojoj je u igri veliki novac. Zato je novinarstvo zapravo postalo ženska profesija. Muškarci su se preselili u važnije poslovne centre.

Koji sagovornik je ostavio na vas najjači utisak do sada?

- Ovo mi je uvek najteže pitanje. Radim samo intervjue, svakog dana od 2004. ili 2005. godine, nisam posve sigurna. Sada je 2013. Možete li da zamislite sa koliko osoba sam razgovarala? Sa nekima po nekoliko puta. Dešava se da o istoj osobi imam sada drugačiji utisak nego pre šest godina. Vreme prolazi, neko je odrastao, a neko ostario. Mnogi su se promenili. Ne mogu da govorim o utiscima koji se odnose na jednog sagovornika ili sagovornicu. Često se dešava da je jači utisak sama tema, ali najveći izazov je razgovarati sa inteligentnim i obrazovanim gostima. To je najozbiljniji zadatak za mene.

Nastavak intervjua sa Danicom Vučenić, koja je jedna od učesnica konferencije Pro-Femine 2013, možete pročitati ovde.

Razgovarala: Lidija Ćulibrk
Foto: Danica Vučenić, privatna arhiva

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još