Emir Kusturica: Novac je danas Bog kojem se svi klanjaju

Emir Kusturica: Novac je danas Bog kojem se svi klanjaju

Autor: | 20/04/2013

0

Dok piše roman inspirisan Dostojevskim, Emir Kusturica je počeo i pripreme za novi film “Ljubav i rat”, u kojem će igrati Monika Beluči, a i on će imati jednu od glavnih uloga, prenosi portal SEEcult. Novi film, u kojem će igrati monaha, Kusturica planira da prikaže 2014. na Filmskom festivalu u Kanu, na kojem je dva puta osvojio Zlatnu palmu.
U intervjuu “Ruskoj gazeti” u Sočiju, gde je nastupio s bendom “No Smoking Orchestra”, Kusturica se, uz stare stavove o raspadu Jugoslavije, ulozi velikih sila i Vatikana u njenom razbijanju, NATO bombardovanje i doprinos Rusije okončanju krize, osvrnuo i na aktuelnu finansijsku krizu, budućnost Evrope, perspektive socijalizma u svetu…
- Mislim da se cela Evropa sada nalazi u dubokoj sistemskoj krizi. Vojno-industrijski kompleks ne radi punim kapacitetom, njegovi proizvodi nisu traženi i nemaju kome da se prodaju. Svet se menja. U prvi plan izlazi, na primer, Kina. Indija joj diše za vratom. Rusija postaje bogatija i na nju takođe treba računati. Vi mislite da se Zapadu to sviđa? Eto, nedavna situacija na Kipru sasvim dobro ilustruje moje reči.Tamo su vlastiti, evropski problemi, rešavani na račun Rusije - rekao je Kusturica.
Povodom nedavne sahrane venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, on je rekao da su milioni ljudi sa suzama u očima prolazili pored njegovog odra, dok drugi milioni, oni bogatiji, iako ga nisu anatemisali, nisu mnogi ni tugovali.
Prema njegovim rečima, krajnosti između bogatih i siromašnih posebno su zaoštrene u Latinskoj Americi i to će “dovesti ili do fašizma ili do radikalnog komunizma”, mada se u pojedinim zemljama, na primer u Argentini i Brazilu, ispoljavaju i socijalistički odnosi u društvu, ali bez, kako je rekao, fanatizma.
- I meni se čini da će to biti veoma mogući trend u budućnosti za sve ostale zemlje na kontinentu - rekao je Kusturica, ocenjujući da “novac vlada svetom, ne moral, ne zdravi smisao, ne ljubav”.
- Cinični račun. I sad se to ispoljava na izrazito oštar način. To je ogromna tragedija. Novac je glavni Bog kome se klanjaju, radi koga se vrše milioni prestupa, i malih, i krivičnih, i državnih - rekao je Kusturica.
Kusturica je ponovio i stavove o Holivudu, koji je za njega postojao do 60-ih, nakon čega se pretvorio u “fabriku za proizvodnju video-igrica”.
Kusturica je, inače, najavio nedavno i da će snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Takođe, priprema operu "Na Drini ćurpija" u Andrićgradu u Višegradu, čije bi probe trebalo da počnu sledeće godine.

Izvor: B92, seecult.org

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: emir kusturica