Candida-napast koja se vraća

Candida-napast koja se vraća

Autor: | 01/05/2013

0

Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (90 - 95%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima naših creva. Pod različitim uticajima, a pre svega kod lečenja antibioticima, kod oslabljenog imuniteta ili upotrebe imunosupresivnih lekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja.

Posledica ovog bujanja gljivica nije samo lokalna infekcija vagine, već i uticaj na propustljivost sluznice crevnog trakta, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koje bi inače bile u potpunosti eliminisane kod očuvane funkcije sluznice creva.
Uobičajeni simptomi gljivične infekcije su peckanje, crvenilo, neugodan osećaj i svrabež, te belkasto-žućkasti sirasti sekret iz vagine. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lekovi, kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini.
Holistička medicina ukazuje kako je neophodno izlečiti sveukupnu gljivičnu bolest, a ne samo lokalnu infekciju, te simptome kandidijaze svrstava u pet kategorija:

Opšti simptomi:

umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osećaj ošamućenosti.

Probavni simptomi:
gasovi, nadutost, učestali zatvor ili prolivi, probavne smetnje, grčevi u crevima.

Respiratorni simptomi:

hronični sekret iz nosne šupljine koji se cedi po zadnjem delu ždrela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.

Kožni simptomi:

ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.

Hormonalne smetnje:

neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

Ishrana

Ishrana kod gljivične infekcije podrazumeva na prvom mestu ishranu bez kvasnih gljivica. Ovakva ishrana je u isto vreme i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko nedelja, a s ovim načinom ishrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Neke se žene osećaju mnogo bolje birajući namirnice po ovim preporukama i odlučuju se nadalje zadržati ovaj način ishrane. Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu ishranu kako bi se ustanovio njihov učinak. Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno javljaju, tako ćete tačno znati koju hranu zaista treba da izbegavate.

Ishrana bez kvasnih gljivica podrazumeva:

izbegavati šećer, kao i izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni. Izbegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljendioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje gasova i nadutost. Izbegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači proveravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišćeni u proizvodnji. Potrebno je izbegavati: maltozu, kukuruzni sirup, zaslađivače, fruktozu, kukuruzni škrob, sodu, laktozu, mlečni šećer sadržan u mlečnim proizvodima.

Izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni:

Ovo pre svega znači izbegavati namirnice kao što su hleb, kolači, keks i drugi rafinirani ugljenohidrati, industrijski voćni sokovi, sos od paradajza (osim "domaćeg" pripremljenog od svežeg paradajza), zatim izbegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki. Umesto toga jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plesni: celovite žitarice poput smeđeg pirinča, prosa, ječma, te sveže povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji deluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, ražani hleb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, sveža riba, meso prirodno hranjene živine i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Beli luk, kako sirov, tako i kratko prokuvan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.

Suplementi:

Pokatkad promena načina ishrane nije dovoljna u obrani od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije od koristi mogu biti i sledeći dodaci ishrani:

Lactobacillus acidophyllus: radi se o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uslovima naseljavaju kako creva, tako i vaginu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mlečnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze, te na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Takođe su mnogobrojni suplementi koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.

Sredstva protiv gljivica:

Osim lekova, od pomoći mogu biti ekstrakt limunovih semenki, beli luk, kaprilna kiselina i berberin, koje možete potražiti u nekoj od trgovina zdrave hrane. Ova sredstva se ne resorbuju krv, pa ih možete uzimati i za vreme trudnoće i dojenja.

Candida Yeast: homeopatski lek koji potpomaže da se uspostavi zdrava ravnoteža gljivica u organizmu.

Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezijum, elementi u tragovima i esencijalne masne kiseline pospešuju odbrambenu sposobnost organizma i sprečavaju povratak gljivične infekcije.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: ishrana simptomi