Vlade Divac: Posle bolesti ponovo u humanitarnoj akciji

Vlade Divac: Posle bolesti ponovo u humanitarnoj akciji

Autor: | 05/07/2013

0

ana d

Predsednik Olimpijskog saveza Srbije Vlade Divac sa suprugom Anom organizovao je četvrti po redu "Divac ideja forum", akciju njihove fondacije koja ima za cilj da pomogne mladim ljudima da ostvare svoje vizije. Iako je donedavno imao ozbiljne zdravstvene probleme jer mu je početkom prošlog meseca prokrvario čir na dvanaestopalačnom crevu, nekadašnji košarkaški as se oporavio i nastavio svoje uobičajene aktivnosti.
- Sada se osećam dobro, meni nije bilo toliko strašno kao što je izgledalo. Potpuno sam se oporavio i vratio svim aktivnostima - kaže Divac, koji je veoma srećan što će još jednom imati priliku da pomogne mladima koji žele da odaberu svoj budući poziv, pre svega jer je i sam roditelj troje dece.
- Normalno je da to što sam otac troje dece utiče na to da supruga i ja želimo da pomognemo mladima u našoj zemlji. Mi smo na našu decu uvek gledali kao na kreativne ljude kojima bi trebalo pružati podršku umesto da ih sputavamo u njihovim namerama, makar to nama kao roditeljima bilo neprihvatljivo. Takvim stavom im samo ulivamo dodatno samopouzdanje i volju i želju da ostvare svoje ciljeve - govori Vlade koji priznaje da mu se dešavalo da se nije slagao sa nekim izborima svoje dece.
Njegov sin Luka već studira umetnost u Sjedinjenim Američkim Državama, a bavi se i snoubordingom, dok mlađi sin Mateja i kćerka Petra tek treba da se opredele za buduća zanimanja.
- Živimo u vremenu koje se dosta razlikuje od onoga u kome sam ja odrastao, pre svega život je postao brži. Dešavalo mi se da moja deca pokažu interesovanje za neke oblasti, a da ja pomislim da to nije dobro za njih. Međutim, pošto su mladi puštam ih da ispitaju svoje mogućnosti, pa se uglavnom desi da se na tom putu preorijentišu ili pronađu neko svoje zadovoljstvo. Da bi čovek shvatio šta mu odgovara, mora da prođe kroz određeno iskustvo, koje će za njega biti poučno - tvrdi Divac.
U skladu sa svojim stavom, sa suprugom Anom odlučio je da pruži podršku mladima koji se nalaze na raskršću.
- Cilj akcije "Divac ideja forum" jeste da mladima pomogne u ostvarivanju njihovih životnih ciljeva. Do sada smo imali mnogo uspeha i sarađivali smo sa brojnim organizacijama, kao što je, recimo, "USAID", a ovog puta naš glavni saveznik je nemačka organizacija za međunarodnu saradnju "Giz" - otkriva iskusni humanitarni radnik.
- Kod nas vlada većinsko mišljenje da zavisimo od drugih i da je nemoguće bilo šta postići oslanjajući se na sopstvene snage. Želimo da preokrenemo tu priču i da objasnimo mladima da ne bi trebalo da se oslanjaju na pomoć društva već da shvate da oni čine to društvo i da vredi pokrenuti inicijativu. Ukoliko budu čekali da im neko nešto pruži, to se neće dobro završiti - zaključuje Divac.

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti