Lubenica - dobra za detoksikaciju

Lubenica - dobra za detoksikaciju

Autor: | 15/07/2013

0

Iako sadrži više od 90 odsto vode, gojazni ljudi ne bi smeli da jedu lubenicu u neograničenim količinama. Ovo povrće koje potiče iz porodice tikve najbolje bi bilo jesti između 17 i 18 časova, i to najviše 120 g dnevno.

U tom periodu luče se određeni hormoni i enzimi koji nam pomažu da maksimalno iskoristimo sve hranljive vrednosti lubenice – savetuje dr Ana Gifing, specijalista anesteziologije, reanimatologije i antiejdžing medicine.

Zato je ova lubenica dijeta, tokom koje za pet dana možete smršati dva kilograma, odlična za detoksikaciju organizma. Posle pet dana dijete obavezno napravite pauzu nedelju dana, pa opet nastavite ako želite. Tokom dijete svakog dana popijte po osam čaša vode, čaja ili sveže ceđenog soka.

Prema rečima dr Gifing, ono što malo ko zna jeste da je lubenica veoma bogata šećerima. Nakon što je pojedemo, povećava nam se nivo šećera u krvi, a samim tim se luči i insulin, koji ne dozvoljava topljenje masti.

– Osobe koje drže ovu lubenica dijetu mogu da izgube ukupnu težinu u vodi i mišićnoj masi, ali ako imaju višak masnoća u telu, onda ova dijeta nije za njih – kaže dr Gifing.

SPREČAVA HIPERTENZIJU

Svakodnevno konzumiranje lubenice smanjuje krvni pritisak kod osoba koje boluju od hipertenzije, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta na Floridi. Dr Arturo Figueros, vođa istraživanja, objasnio je da lubenica posebno može pomoći ljudima koji imaju blago povišen pritisak, tako što će sprečiti da se on razvije u hipertenziju u svom punom obliku. Inače, u Srbiji od visokog krvnog pritiska boluje čak 46 odsto odraslog stanovništva.

ŽENSKI BOSTAN JE SLAĐI

• Najbolja je ona lubenica koja ima tamnu, mat koru, ne previše sjajnu.

• Kad kucnete po kori, zvuk koji dopre do vas ne sme da podseća na odjek šupljeg predmeta.

• Slatka lubenica na vrhu peteljke uglavnom ima jasan prsten, a šare treba da budu zeleno-bele, a ne dve nijanse zelene.

• Iskusni prodavci kažu da su ženske lubenice ukusnije, a prepoznaćete ih po širem cvetiću koji se nalazi suprotno od peteljke.

Jelovnik koji čisti organizam

1. DAN

Ručak: 100 g kuvane govedine, 100 g kuvanog pirinča s paradajz sosom, kriška lubenice

Večera: 50 g sira, kriška tost hleba

2. DAN

Ručak: tost hleb, 50 g kuvanih pilećih ili ćurećih prsa, kriška lubenice

Večera: 100 g ribe sa roštilja, kriška tost hleba, sezonska salata

3. DAN

Ručak: 30 g špageta sa sirom i paradajzom, kriška lubenice Večera: mešana salata od paradajza, krastavaca, paprika, luka i zelene salate, 50 g svežeg sira, kriška lubenice

4. DAN

Ručak: tanjir supe od povrća, kriška tost hleba, 50 g kuvanog pilećeg mesa, kriška lubenice

Večera: 2 kuvana krompira s parmezanom, sezonska salata, kriška lubenice

5. DAN

Ručak: 50 g kuvane govedine sa šampinjonima, kriška tost hleba, kriška lubenice

Večera: 50 g svežeg sira, 2 kriške tost hleba, kriška lubenice

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: lubenica