Ukusna poslastica - sladoled

Ukusna poslastica - sladoled

01/08/2013

0

Ova ukusna poslastica ublažava stres i otklanja rizik od oboljenja izazvanih brzim tempom života. Ližite i opustite se.  Sladoled je popularna poslastica koja se pravi od mleka, pavlake, šećera i prijatnih aroma. Pretpostavlja se da je nastao u Kini i da se njegova starost meri milenijumima.

Recept za sladoled kakav danas znamo dolazi od Arapa, oni su ga zvali šarbat, što znači osvežavajući napitak. Ipak, najveća zasluga što je sladoled toliko popularan pripada Italijanima, koji ga proizvode od 17. veka. Med, voćni sok i sneg od jaja bili su sastojci prvog sladoleda. Još je rimski vladar Neron voleo da jede tu poslasticu za vreme velikih vrućina. Tada se sladoled proizvodio tako što su sastojci stavljani u posudu koja je polagana u mešavinu leda i krupnih grumenova soli.

Ukusi su različiti

Danas, u modernim fabrikama, osnovni sastojak sladoleda je želatin, koji se dodaje kao stabilizator da bi proizvod imao jednaku gustinu. Sladoled se sipa u ogromne posude gde se meša i pasterizuje. Smeša se zatim homogenizuje kako bi se razbile krupnije čestice masnoća i tek onda cevima odliva u bazene za hlađenje. Poslednja faza je dodavanje lešnika i voća. Sladoled izlazi iz bazena za hlađenje samo delimično zaleđen, a zatim se pakuje u kontejnere i sprema u hladnjače. Poznato je nekoliko oblika sladoleda. Francuski sladoled je obogaćen žumancima; parfe i mus su načini pripreme sladoleda koji nije umućen do penušavog oblika. Tortoni je bogati sladoled koji je „poprskan" mrvljenim bademom ili kolačićima od badema. Spumoni je sladoled sličan musu u koji se dodaju voće i lešnik. Navedeni meki oblici sladoleda prodaju se odmah posle faze hlađenja, tj. pre faze spremanja u hladnjače radi zamrzavanja. Danas se mogu kupiti sladoledi na bazi mleka, jogurta ili soje.

Ublažava stres

Osim što je ukusan i što osvežava, sladoled ublažava stres i tako smanjuje rizik od bolesti koje nastaju usled lošeg psihičkog stanja. Nutricionisti kažu da sladoled od vanile popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na psihu. Skeniranjem mozga osoba koje su jele sladoled od vanile, utvrđeno je da taj slatki desert pruža gotovo isti užitak moždanim centrima kao slušanje omiljene pesme. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas se sve vrste sladoleda prave od kvalitetne pavlake. Tako naše telo dobija i kalcijum koji igra važnu ulogu u jačanju kostiju. Ako ne volite da jedete mlečne proizvode i pijete mleko, sladoled će biti pravi izbor da vam nadoknadi dnevne potrebe.

Oko 83 odsto nutricionista, prema jednoj studiji, smatra da „zabavne" poslastice, kao što je sladoled, mogu da pomognu u držanju dijete. Ako je hrana dosadna i jednolična, pa makar bila i zdrava, ljudi će lakše odustati od nje nego ako jelovnik ponekad obogate što raznovrsnijim jelima i ukusima.

Izvor: kodren.com / Stil magazin

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: sladoled

Pročitajte još

Najnovije vesti